Santokhi hoopt dat IMF zorgpunten oppositie serieus neemt

VHP-voorzitter Chan Santokhi zegt aan Dagblad Suriname dat hij hoopt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de regering de zorgpunten van de oppositie met betrekking tot de USD 478 miljoen lening serieus zullen nemen bij de eindbeslissing die op 27 mei zal vallen. In een persverklaring heeft het hoofd van het IMF-team voor Suriname, Daniel Leigh, gisteren vanuit Washington laten weten dat de regering de randvoorwaarden (prior actions) heeft uitgevoerd in verband met de lening door IMF aan Suriname voor een 2 jaren durende Hervormingsprogramma. “Wat wij willen is transparantie, goed bestuur, verantwoording van de besteding van de gelden, aanpak van corruptie, goede bestemming van de gelden, goed sociaal vangnet voor kwetsbare groepen, aanpak van armoede en behoud van werkgelegenheid. We willen ook weten hoe de geleende gelden terugbetaald zullen worden en wat er zal gebeuren als Suriname niet in staat zal zijn de gelden terug te betalen. We willen ook dat IMF erop toeziet dat de gepleegde corruptie aangepakt wordt. We willen dat de Surinaamse regering de verantwoordelijkheid op zich neemt voor haar verspillend en corruptief beleid, dat ons land gebracht heeft in deze ondraaglijke crisis en het IMF zich verantwoordelijk en moreel opstelt naar de samenleving en dat het volk niet afgestraft wordt voor het wanbeleid van de regering. Hopelijk dat IMF ook aandacht heeft voor deze zaken bij het nemen van het besluit”, stelt de politicus.
Oppositie moet opkomen voor belangen samenleving
Santokhi benadrukt dat de oppositie de taak heeft om op te komen voor de belangen van de samenleving, omdat uiteindelijk deze samenleving en de toekomstige generatie de gevolgen ervan zullen voelen en de zware leningen terug zullen moeten betalen. De brief van de oppositie aan het IMF gevolgd door een teleconferentie, heeft de oppositie niet veel wijzer gemaakt over het IMF-steunprogramma aan Suriname. In een memorandum aan de IMF-directie werden eerder zorgpunten naar voren gebracht en werd om duidelijkheid gevraagd over een aantal zaken betreffende de betalingsbalanssteun die het IMF bereid is te geven aan Suriname.
FR

error: Kopiëren mag niet!