Moody’s degradeert Suriname naar B1

MoodyDe aanzienlijke verslechtering van Suriname’ s kredietprofiel van het afgelopen jaar, is aanleiding geweest voor kredietbeoordelaar Moody’s om Suriname te degraderen naar B1. Vooraf had Suriname nog een Ba3 notering. De vooruitzichten zijn wel stabiel gebleven. Op lang termijn zal de Surinaamse munt beoordeeld worden met Ba2.
Eerder had kredietbeoordelaar Fitch, Suriname al gedegradeerd van BB- naar B+. In april volgde Standard & Poor’s. Ook deze degradeerde Suriname van BB- naar B+. Deze twee bureaus hadden de vooruitzichten niet stabiel genoemd, maar negatief aangemerkt.
Moody’s neemt in de notering mee de aanzienlijke verslechtering van de macro-economische omstandigheden en de druk op de vreemde valuta. Ook de verslechtering van de overheidsbalans, hetgeen leidt tot een staatsschuld van meer dan 45% van het bruto binnenlands product in 2016 is meegenomen.
Het vooruitzicht op een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgt ervoor dat Moody’s nog spreekt van stabiele vooruitzichten. De belastingverlichtende maatregelen en afschaffing van subsidies, tezamen met de verhoging van de energietarieven zullen zorgen voor stabiliteit.

error: Kopiëren mag niet!