Jogi: “Bouterse gestrand en zit zonder reddingsboeien in eigen ellende”

“Bouterse weet bliksems goed welke ellende hij heeft aangericht. Hij is gestrand en heeft geen reddingsboeien om uit zijn eigen ellende te komen”, stelt het assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. Volgens de politicus zal de regering op 8 augustus precies een jaar aanzitten. Hij vraagt zich af of men kort voor de verkiezingen in 2015, ondanks geheimhouding richting de samenleving, intern al niet wist wat de staat was van de staatsfinanciën. “Wanneer je als een aanzittende regering een tweede termijn ingaat, vraag ik mij af waarom wij duizend keren moeten vragen hoe de heersende ellende in het land opgelost zal worden.” Volgens de parlementariër is het een kwalijke zaak dat ondanks zoveel beloftes De Nationale Assemblee (DNA) al een maand wacht op het veelbesproken urgentieprogramma van de regering. Het feit dat er nog steeds niets is gepresenteerd, geeft volgens hem aan dat er een gebrek is aan eenduidigheid bij de regering en dat president Desi Bouterse de kluts volledig kwijt is. Op hetzelfde moment ziet hij dat de president, ondanks aangegeven te hebben voor dialoog te gaan, wederom de gesprekken met het bedrijfsleven en vakorganisaties van de tafel veegt en ‘slechts om het IMF te pleasen’ maatregelen treft die het volk verder ‘vermoorden’. “IMF gaat geld aan Suriname lenen en IMF stelt daarom ook voorwaarden. Zie nu de eerste resultaten daarvan in de samenleving, want alles wordt op haar afgewenteld. Het staatshoofd heeft helemaal geen visie over hoe hij geld moet verdienen en ook hoe hij bestaande financiële middelen op een verantwoorde wijze moet uitgeven. Vandaar dat men naarstig op zoek is naar meer geld, maar wat gaat hij met al deze miljardenleningen doen als men niets zinnigs met de eerder verdiende USD 3.8 miljard heeft gedaan? De toekomst van de jeugd wordt hiermee totaal verpest”, aldus de politicus.
‘Slik je trots in president’
“Wij willen niet hebben dat de samenleving verdrinkt. Wij willen helpen om het één en ander op te lossen. De president moet zijn trots nu zelf inslikken en zelf aangeven dat hij de hulp inderdaad nodig heeft. Wanneer het urgentieplan naar het parlement wordt gestuurd, kunnen wij een bijdrage leveren in het schaven, bijschaven en herspijkeren van het plan. Wij willen inderdaad iets hebben dat kan leiden tot heil van de samenleving.” Volgens Jogi staan zowel politieke als andere organisaties uit het maatschappelijk veld klaar om de nodige deskundigheid te bieden. De politicus benadrukt dat het land gezien de stand van de financiële malaise zowel een korte-termijn-urgentieprogramma en een lange-termijn-programma nodig heeft, die richting moeten geven aan het verdien- en uitgiftebeleid van het land. Hiernaast moet de regering zich ook committeren en houden aan het plan, ‘zodat er geen zigzagbeleid meer wordt gevoerd’. “Wanneer de regering dat niet kan doen, moet zij dan mans genoeg zijn om dat te zeggen. Anders zijn wij inderdaad verloren”, aldus de VHP’er.
‘Coalitie verdedigt volk niet tegen terreurbeleid Bouterse’
“Ondanks het feit dat de leden van de coalitie in het parlement ook door de Surinaamse kiezer binnen zijn gebracht, blijkt dat zij nu totaal vergeten is om het volk te beschermen tegen ad hoc maatregelen van de regering.” Volgens de parlementariër is het hierdoor duidelijk dat de coalitie het volk helemaal niet verdedigt tegen het terreurbeleid van president Desi Bouterse. “Dit gedrag van de coalitie doet het land en de samenleving niet goed. Het gedrag van de coalitie en de regering geeft de gemeenschap aanleiding om in een grotere onzekerheid te geraken dan zij nu al is.” Het punt volgens de politicus is dat de coalitie de regering door dik en dun verdedigt, terwijl zij juist daar moet zijn om als eerste het volk te beschermen. “Dat de coalitie nalaat om het volk te verdedigen, betekent dat zij slechts daar is om enge politieke belangen te behartigen.” Het assembleelid benadrukt dat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons volgens het Reglement van Orde de bevoegdheid heeft om de regering tot orde te roepen. “Als zij dat nalaat, bewijst zij de samenleving ook geen dienst”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!