Akmos heeft geen haast met platform voor bedrijfslevenorganisaties

Een paar dagen voor de protestmanifestatie van de vakbeweging had een groep van bedrijfslevenorganisaties zich voorgenomen om een platform op te richten, dat zich zou bezighouden met de harde onderhandelingen met de overheid. Het klonk als een veelbelovende actie, waar er in beginsel nog niets van terecht is gekomen. Het ging om de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), Algemene Aannemersvereniging (AAV), de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), Tours en de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW).
Het ligt in de bedoeling dat de organisaties vandaag weer bij elkaar komen. Echter zijn er daartussen organisaties, die nog een afwachtende houding aannemen, waaronder VSB en KKF. Vooral Akmos maakt er geen haast mee. “Wij hebben geen haast om een platform te vormen. Waar wij wel interesse in hebben, is het overlegorgaan dat van tijd tot tijd bij elkaar komt. Een platform is op dit moment niet interessant. De timing is daartoe ook niet geschikt”, zegt Sham Binda, Akmos-voorzitter. De organisaties hadden volgens hem in het begin wat afspraken gemaakt waar bepaalde van hen zich niet aan hebben gehouden. Doordat bepaalde organisaties op solotour gegaan zijn, is er volgens Binda woordbreuk gepleegd. “Een platform breng je tot stand als er wat rust is. Tevens zou je op elkaars woord moeten kunnen rekenen”, stelt Binda.
Wat de Akmos niet graag ziet, is dat er politiek wordt gespeeld met belangen. Volgens hem lopen er binnen enkele bedrijfslevenorganisaties mensen met politieke agenda’s rond. Binda had helemaal geen hoop voor de VSB en de gesprekken die de organisatie met de regering voert. Uiteindelijk bleek gisteren dat zijn voorspelling is uitgekomen. De VSB haalde bakzeil bij de gesprekken met de regering. De verhoging van de energietarieven, die een heikel punt vormde voor de bedrijfslevenorganisaties en de kern was van de oprichting van het platform, gaat normaal door.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!