Snelle progressie Saverio Adenie naar hoogste niveau

1.Saverio AdenieHet is niet een ieder gegund om snel carrière te maken binnen de voetbalwereld. Maar voor Saverio Adenie zijn zaken heel snel gegaan. Vooral toen hij als 18-jarige de overstap maakte van ABSO (Inter Moengotapoe) naar Robinhood. Ineens gingen alle deuren voor hem open en Adenie werd een vaste waarde binnen de nationale seniorenvoetbalselectie van Suriname. De rechtsback is nu niet meer weg te denken uit Natio, hoewel hij slechts 2 interlands op zijn naam heeft staan. De tweeluik tegen Guadeloupe in de tweederonde van de Caribbean Cup. Hier speelde hij een foutloze serie en viel meteen op. Maar wie is deze bescheiden jonge voetballer?
Adenie, die vorig week 20 jaar werd, is niet heel vroeg begonnen met voetballen, althans in competitieverband. Op 14-jarig leeftijd debuteerde hij bij de U-15 ploeg van ABSO, die dat jaar haar naam veranderde in Inter Moengotapoe. Hier heeft hij 4 jaar gespeeld bij de verschillende jeugdploegen. Ook werd hij geselecteerd voor de nationale U-17 en U-20 selectie. ‘Op 18-jarig leeftijd heb ik de overstap gedaan naar Robinhood. Ik wilde op het hoogste niveau spelen’, zegt Adenie. Waarom hij niet voor het hoofdteam van Inter Moengotapoe heeft gekozen? ‘Omdat je daar niet veel kansen zou maken om te spelen, omdat je daar teveel goede spelers heb. Dus ik heb gekozen voor de jonge ploeg van Robinhood.’
In feite ging Adenie naar Robinhood om te spelen voor de U-20 ploeg. ‘Maar daarvan kwam niets terecht. Ik werd heel weinig opgesteld in de U-20 klasse, maar werd wel een vaste waarde bij de hoofdmacht die toen in de SVB Eersteklasse uitkwam. Ik kreeg veel speeltijd en vertrouwen van de trainers Biswadjeet Kali en Dwight Renfrum. Al na 4 tot 5 wedstrijden werd ik benoemd tot aanvoerder van Robinhood. Ik was toen nauwelijks 19 jaar’, geeft Adenie aan, die tot nu toe de ploegleider is bij de roodgroene formatie.
Adenie was in januari 2015 gekozen om mee te trainen met de voorselectie, die toen zich zou voorbereiden voor het ABCS-toernooi. ‘Echter haalde ik de eindselectie van Natio niet. Na bijkans een jaar werd ik weer opgeroepen voor de wedstrijden tegen Guadeloupe in de Caribbean Cup. Hier heb ik de eindselectie wel gehaald’, vertelt Adenie.
De sterke rechtspoot is duidelijk over zijn toekomst. “Ik wil profvoetballer worden.” Adenie weet nog niet of hij bij Robinhood blijft of naar een andere club gaat. “Het hangt volledig af van de aanbiedingen die ik krijg. Het kan zijn dat ik blijf.”

error: Kopiëren mag niet!