‘BOG e saka gwe in a toko toko’

“Tijdens de vergadering heb ik ook aan hem gezegd dat BOG e saka gwe in a toko toko.” Dit zei de bondsvoorzitter van de milieu-inspecteurs, David Bakker, over de vergadering met de BOG-directeur afgelopen woensdag. De bondsvoorzitter vond, gezien de huidige situatie van de inspecteurs, dat er steeds in een cirkel wordt gedraaid over de problemen en dat men maar geen oplossing kan brengen. Medewerkers van Milieu-Inspectie hanteren vanaf afgelopen dinsdag een actiemodel i, waarbij zij van 7.00 tot 11.00 uur alleen administratief werk verrichten en daarna niet werken. Dit actiemodel zal tot 2 juni voortduren indien er geen duidelijke oplossing komt in de situatie na de vergadering met de minister van Volksgezondheid. De acties zullen niet verscherpt worden. De bondsvoorzitter zal op 2 juni weer een gesprek aangaan met de minister om te kijken wat de stand van zaken is. Echter zegt Bakker dat de leden geen vertrouwen meer hebben in de leiding van BOG en zelfs niet meer in het bestuur van de bond.
Gesprek liep uit op nul
Volgens de bondsvoorzitter liep het gesprek met de BOG-directeur woensdag uit op nul. De BOG-directeur bleef vasthouden aan het feit dat de sectiechefs geen beoordelingsstaat hebben gemaakt en ingeleverd. “Het is echter de directeur die de beoordelingsstaten niet heeft doorgestuurd, zodat men die kon opmaken. Het is de directeur die het voorwerk niet heeft gedaan”, zegt Bakker. Ook stelde de BOG-directeur dat er rijstaten gemaakt moeten worden. De bond heeft hierover ook contact opgenomen met de minister van Volksgezondheid, die binnen 10 minuten al een afspraak gemaakt had voor 17.00 uur gistermiddag. “Ik heb ook met mannen van het kabinet gesproken en heb hen aangegeven dat het bestuur niet meer weet wat te doen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hem middels een Staatsbesluit aangetoond dat de opdracht uitgevoerd moet worden. Toch voert de directeur het niet uit.” De bondsvoorzitter zegt zich vaker afgevraagd te hebben als men wel kan praten over het ministerie van Volksgezondheid of van het ministerie van BOG. “BOG behoort in deze een werkarm te zijn van het ministerie, maar als opdrachten van de minister niet uitgevoerd worden, vraag je jezelf af als dat wel zo is of als het ministerie een werkarm is van het BOG”, vraagt bondsvoorzitter Bakker zich af.
Vertrouwen in de minister
De bondsvoorzitter heeft aangegeven dat ook van voorgaande ministers de opdracht tot uitvoering niet is uitgevoerd door de directeur. Echter heeft hij wel vertrouwen in deze minister vanwege de manier waarop deze zich heeft uitgesproken. “De minister van Volksgezondheid heeft ons toegezegd dat de vervoerstoelagen in orde wordt gemaakt.” Als het BOG geen beoordelingsstaten heeft gemaakt, stelde de minister ervoor te zullen zorgen dat het in orde wordt gemaakt. “We zijn zelf nog bezig met de overuurstaten van de leden, maar ook dat gaat in orde gemaakt worden. Deze minister zit pas en we moeten hem de kans geven het werk te doen. Ik geef hem het voordeel van de twijfel”, zegt Bakker.
‘Er is nooit wat’
“Een ieder die de BOG directeur-kent, weet dat er bij hem nooit wat is. Nooit is er een probleem. Er is nooit een epidemie, totdat het ziekenhuis zegt dat er wel een epidemie is. De situatie is nooit iets, totdat een persoon komt en bewijst dat er wel sprake is van iets. We weten hoe dingen aan toe gaan hier. En dat is de situatie waarmee het bondsbestuur al 8 jaar mee te maken krijgt.” Milieu-Inspectie valt onder de preventieve gezondheidszorg. De minister had volgens Bakker aangegeven dat dit een dienst is die opgetrokken moet worden. “De directeur mag boos op mij worden, maar ik geloof niet dat het met deze directeur kan. Als het aan deze directeur lag, zou deze dienst opgedoekt worden”, aldus Bakker.

error: Kopiëren mag niet!