Binda: “Regering, lok het volk niet uit”

Frontfoto 2De regering benadrukte gisteren middels een uitgegeven verklaring dat geen enkele regering onder deze moeilijke economische omstandigheden in staat zou zijn om de subsidies te kunnen handhaven. De regering spreekt zich uit voor een onverkorte voortzetting van de ingeslagen weg. Volgens de verklaring heeft de regering het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geïnformeerd op schema te zijn met alle ‘prior actions’ waaraan zij zich gecommitteerd heeft en dat zij het resultaat van de IMF Board meeting van 23 mei afwacht. Dit, ondanks er afgelopen vrijdag massaal is geprotesteerd tegen de gang van de regering richting het IMF. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is totaal niet te spreken over deze mededeling van het kabinet van de president. “Wij hebben in een bemiddelende poging geprobeerd zaken tot rust te brengen. Mensen gaan niet in staat zijn verhogingen te dragen. De economie is niet in staat om de verhogingen te dragen. Wij hebben in het vooruitzicht gesteld dat de benzineprijzen, douaneprijzen ect. omhoog gaan. Dit betekent dat de importgoederen steeds onbetaalbaar zullen worden. Men moet maar doen wat men doet. Een groot deel van het volk wordt genegeerd. Men heeft de adviezen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Kamer van Koophandel en Fabrieken hiermee gewoon genegeerd. Dit is gewoon dictatuur. Men is uit op confrontaties. Daar heb ik geen woord meer voor over”, stelt een gebelgde Binda.
Als de regering het volk negeert, krijgen wij volgens Binda ongewenst onhoudbaar onrust. “Hierbij zullen mensen niet op een democratische manier meer protesteren, maar in de vorm van erupties. Daarom adviseer ik de regering: lok het volk niet uit”, stelt Binda. Door het bereikte resultaat van afgelopen vrijdag heeft men volgens Binda mogen proeven hoeveel mensen problemen hebben met verhoogde energietarieven en de gang naar het IMF. “Een groot deel van deze samenleving is niet eens met de receptuur van het IMF en verhoging van de energietarieven, die volgens belofte niet meer aangepast zouden worden. Men is gekomen met een stukje dictatuur. Het is massaal, op een democratische manier afgewezen. Men heeft een punt bereikt waarbij men moet luisteren naar de samenleving. De actie kwam niet alleen van de vakbeweging. Ook het bedrijfsleven heeft het ondersteund. De binnenstad bijvoorbeeld was bijna gesloten. Ook waren er ontzettend veel VSB- en AAV-bedrijven vertegenwoordigd. Het zijn allemaal mensen geweest die met hun vrije wil daar zijn geweest”, zegt Binda.
Binda meent dat de president die zich een volkspresident noemt, dat stukje respect naar de duizenden mensen die zich naar hem toe hebben begeven, niet heeft kunnen opbrengen. “Als een schrijver een boek komt presenteren, dan ontvang je hem wel, maar de duizenden mensen die voor je deur staan, ontzie je. Daar is het masker van de president weer gevallen. Politiek heeft hij heel slecht gescoord”, aldus Binda. De ondernemer heeft geen goed woord over voor de wijze waarop de overheid om wil gaan met haar burgers. Hij hoopt dat de regering alsnog inziet dat zij niet de goede kant opgaat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!