Somohardjo wil beslag leggen op kleding, jas en hoedje Merkus

1Somohardjo zal beslag leggen op kleding2
1Somohardjo zal beslag leggen op kledingOm de leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) ‘de waarde van een vonnis van de rechterlijke macht aan te leren, zal er niet voor geschroomd worden om op alle bezittingen van het instituut beslag te leggen’. “Wij zijn nu bezig met de voorbereiding ofwel de uitvoering door beslag te laten leggen op alle bezittingen van het CHS. Als het moet, zal er zelfs beslag worden gelegd op de kleding, jas en het hoedje van voorzitter Eugene Merkus”, stelt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. De kortgedingrechter heeft in haar voorlaatste vonnis aanbevolen dat het CHS binnen zeven dagen in de opengevallen vacatures van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan voorziet. Doordat het vonnis pas vier dagen later op 10 mei werd uitgevoerd, moet het CHS nu een dwangsom van SRD 40.000 aan de PL, VHP en NPS betalen. De PL-topman benadrukt dat deze handeling niet per se om geld gaat, maar om het principe dat een vonnis van de rechter uitgevoerd moet worden. “Het gaat om een vreemde situatie. Wij hadden eerder ook vernomen van een aantal leden van het CHS dat de meerderheid reeds getekend had, maar dat plotseling de zaak was aangehouden, omdat een zekere Kanhai heeft aangegeven dat zij toch in hoger beroep gaan.” Volgens de parlementariër probeert men de zaak alleen maar complexer te maken.
‘Kanhai en Van Dijk procederen tegen zichzelf?’
Het CHS heeft hoger beroep aangetekend tegen twee vonnissen die geveld zijn door de kortgedingrechter over het terugroepen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan als assembleeleden. Aan het Hof van Justitie vraagt raadsman Irvin Kanhai om het vonnis te schorsen waarin CHS opgedragen wordt om te voorzien in de vacature. Gesteld wordt dat het vonnis onjuist en onuitvoerbaar is. Gevraagd wordt om het vonnis op te schorten. Intussen hebben Sapoen en Chitan via hun advocaat Nailah van Dijk ook een kort geding aanhangig gemaakt om de werking van het vonnis op te schorten totdat een uitspraak is gedaan in de bodemprocedure. Ook wordt gevraagd om het besluit van het CHS te schorsen in afwachting van het vonnis in bodemprocedure over deze kwestie, die aangespannen is door Sapoen en Chitan. “Wat ik niet begrijp, is dat terwijl Nailah van Dijk advocaat is van het CHS, zij tegelijkertijd als verdediger van de overlopers tegen zichzelf zal procederen. Het lijkt mij een conflict op interest!” Somohardjo is benieuwd naar het verloop van het scenario van Sapoen en Chitan. “Het is een hele vreemde combinatie. Eerst is Kanhai advocaat van de staat, dan van het CHS, dan Sapoen en Chitan en tegelijkertijd advocaat en adviseur van de president”, aldus de PL-leider.
Proces-verbaal betekent aan Biza
Uit het proces-verbaal van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) blijkt dat vier keer vergaderd is om ‘op een of andere manier’ uitvoering te geven aan het vonnis van de kantonrechter. In feite wordt aangegeven door het CHS dat het vonnis niet uitvoerbaar is. Dit proces-verbaal is betekend aan het ministerie van Binnenlandse Zaken in plaats van de hoofdstembureaus van Wanica en Saramacca die moeten voorzien in de vacature. Biza is een ministerie waar Mike Noersalim, minister van de overlopersgroep Sapoen, de scepter zwaait. In het proces-verbaal gaat het CHS niet concreet in op de vacatures die ontstaan zijn door de terugroeping van Sapoen en Chitan. Op de zitting van CHS waren aanwezig aanwezig: Eugene Merkus (voorzitter), Maya Manohar, Elviera Sandie, Ricardo Vreden, Dennis Menso, Luciano Mentowikromo, Delano Landvreugd en Robby Raghoe. Niet getekend hebben: Raymond Landburg, Joan Nibte, Anuska Ramdhani en Steven Vrieze. Somohardjo benadrukt dat geen van deze zaken hem interesseert. ‘Het vonnis moet zoals voorgeschreven door de rechter worden uitgevoerd. Anders wordt de rechtsstaatgedachte in gevaar gebracht.’
FR

error: Kopiëren mag niet!