Open brief aan President Bouterse

Meneer de President,
Het begon allemaal ruim 35 jaren geleden, toen u onder het mom van “verbetering werkomstandigheden manschappen Nationaal leger”, per toeval erin slaagde op een niet democratische wijze de regeermacht in Suriname te verwerven. Waarom per toeval? Omdat u met een groepje door u in dwaling gebrachte soldaten, de vergaderzaal, waar een staatsvergadering gaande was, binnenstormde met de bedoeling de bestuurders van land en volk een petitie aan te bieden. Bij het zien van wapens, hebben zij natuurlijkerwijs hun handen omhoog gestoken en gehouden, als zouden zij zichzelf overgeven in ruil voor besparing van hun levens. En dat is het moment geweest, waarvan u misbruik heeft gemaakt. Dat is tevens het moment geweest, waarbij u het land neerwaarts begon te ontwikkelen met uw “kundigheid”. Dat is het moment geweest, waarbij u met uw “expertise” het Surinaamse volk begon te overrompelen met alsmaar groter wordende ellende. Dankzij de inzet van enkele rechtgeaarde Surinamers, werd de democratie hersteld, doordat zij erin slaagden u ervan bewust te maken dat uw “kundigheid” en “expertise” bij lange na niet voldeden aan de vereisten voor het fatsoenlijk doen ontwikkelen van een soevereine staat.
Ten tijde van de machtsovername, waren de werkomstandigheden binnen de kazerne van dien aard, dat behalve soldaten, ook kolonels van tijd tot tijd hun kans schoon zagen een “Agu-bowtu” op de motorfiets naar huis te smokkelen.
Mijn vraag: Is het dan niet schandalig dat de werkomstandigheden heden ten dage van dien aard zijn, dat de manschappen van het Nationaal Leger, heel diep in hun eigen zakken moeten tasten om zodoende gezamenlijk wat financiën bij elkaar te brengen voor de aanschaf van voedselwaren binnen de kazerne? En dit ook nog terwijl de voormalige strijder voor verbetering van omstandigheden binnen het leger, nu opperbevelhebber is.
Maar u gaf de hoop niet op. U bent zich gaan “verrijken in kennis” en maakte er gaandeweg een gewoonte van, zich publiekelijk uit te spreken op een heuveltje aan de Eerste Rijweg, bekend als “De Berm”. En ik moet u eerlijk zeggen: U bent een uitstekende pupil van Machiavelli. Het aanzienlijk deel van de bevolking is er in getrapt. Helaas, hebt u echter over het hoofd gezien, dat niet alleen Machiavelli het voor het zeggen heeft, dat lekker maar een (1) vinger lang is en dat alles wat teveel is, niet goed is.
Tijdens uw ferme uitspraken op het heuveltje aan de Eerste Rijweg, heeft u heel veel beloofd, waarvan wij nauwelijks wat of zelfs niets hebben gemerkt. Zo zouden “oude en corrupte” politici, opgepakt en opgesloten worden, mits u regeermacht zou verwerven. Volgens u waren deze “oude” politici, de grootste corruptelingen en criminelen. Integendeel zien wij, dat tijdens uw bewind, corruptelingen en criminelen gewaardeerd worden. U heeft een reshuffle-systeem bedacht, waarbij elke crimineel en/of corrupteling op een eerlijke wijze aan de beurt komt bij elk departement en/of instantie. Hierbij wens ik u ook in herinnering te brengen de enkele beloofde zaken z.a.: Treinverbinding Paramaribo-Para, ziekenhuis Wanica, suikerfabriek, Suriname nieuwe voedselschuur, overname stuwdam, realisatie 18.000 woningen, stimuleren ondernemerschap, corruptiebestrijding, een veiliger Suriname, Fly-overs, bestrijding armoede, cassavefabriek, verbeterde gezondheidszorg, realistische minimumloon, diepzeehaven, ordening van goudsector, wegverbinding met Brazilië, brugverbinding met Guyana, het scheppen van arbeidsplaatsen, ontwikkeling van toerisme, aanpak grondenrechten inheemsen. opkrikken agrarische sector, verbetering onderwijsniveau en bewerkstelligen van een stabiele economie.
Mijn vraag: In hoeverre mag de gemiddelde burger u nog op uw woord vertrouwen?
Beste president, tijdens de campagnevoering voor de verkiezingen van 2010, zou een gerespecteerde kerkleider gezegd hebben dat het volk dient te kiezen voor de “Uitverkorene van God”.
Mijn vraag: Is de desbetreffende kerkleider zich ervan bewust, dat niet alleen Mozes en Noah, maar ook Lucifer ooit eens uitverkorene zou zijn geweest?
Na de verkiezingen van 2015, zou dezelfde gerespecteerde kerkleider gezegd hebben “na gado pot’ un dja”. Vol vertrouwen ga ik er vanuit dat de geestelijke wel degelijk op de hoogte is van het beginsel “Heb uw naasten lief gelijk uzelf”.
Mijn vraag: Uitgaande van dit beginsel, heeft de kudde om u heen, zichzelf en huisgenoten op dezelfde manier bestolen zoals het volk wordt bestolen?
Het wordt ons steeds weer, door een stelletje “helderzienden”, voorgehouden dat u de enige Volksleider bent. Echter hebben wij op vrijdag 29 april l.l. mogen ervaren, dat u zich slechts heeft gericht tot dat deel van het volk, dat aanwezig was voor het gebouw van De Nationale Assemblee ter ondersteuning van uw (wan)beleid.

Mijn vraag: Mogen wij, n.a. v. uw handelen op de desbetreffende dag, concluderen dat u bevestigt de leider te zijn van een massa in plaats van de leider van het volk?

Op 25 februari l.l., mochten wij van de leider van de “Revolutie” vernemen dat hij een grote mate van vervaging van de waarden en normen binnen de Surinaamse samenleving heeft geconstateerd en dat wij, de totale Surinaamse natie, in het belang van onszelf, ons volledig en vastberaden zullen moeten inzetten voor herstel hiervan.
Mijn vraag: Kunt u met klem ontkennen, dat het dezelfde leider was, die aanleiding gaf tot het verspreiden van een filmpje, inhoudende een ordinaire dans van de desbetreffende leider met een jeugdig meisje?
Op dezelfde 25 februari, deed de leider van de “Revolutie”, een opmerkelijke uitspraak. Vol overtuiging wist hij te vertellen dat er iets haperde en naar zijn zeggen nog steeds hapert aan zowel de psychische als fysieke toestand van het volk. Na enkele seconden stil gezeten te hebben, drong de strekking van deze uitspraak tot mij door.
Mijn vraag: Kunt u bevestigen of de desbetreffende leider ons duidelijk probeerde te maken, dat de overheid c.q. de regering inclusief de regeringsleider, een weerspiegeling is van het volk?
Het is geen onbekend gegeven, dat u sinds de jaren tachtig, geteisterd wordt met de “beschuldigingen” als zou u de hoofdverantwoordelijke zijn voor de moord op 15 vooraanstaande Surinamers. Begrijpelijk, dat kort na uw aanstelling tot President van de Republiek Suriname, de omstreden Amnestiewet werd aangenomen, teneinde u en uw voormalige comparanten te behoeden voor de verregaande consequenties van deze “valse beschuldigingen”.
Mijn vraag: Mogen wij het door uw kudde, leegplunderen van het volk en door de IMF binnen te halen, het strategisch uitmoorden van het volk, beschouwen als onderdeel van de wraakacties uwerzijds jegens het volk, voor het u jarenlang bezorgen van slapeloze nachten door “valse beschuldigingen” aan uw adres te uiten?
Zijne Excellentie, ik heb met genoegen geluisterd naar uw boodschap, waarbij u het volk aangeeft dat u ze niet vraagt om van u te houden, maar wel van het land te houden. In de boodschap vraagt u het volk niet om van u te houden, maar geeft u wel aan van het volk te houden.
Verzoek: Vandaag vraag ik u niet om van het volk te houden, maar wel van de Republiek Suriname. U heeft bijkans 20 jaren terug te kennen gegeven, bezig te zijn een boekwerk te schrijven. Vandaag vraag ik u, uit liefde voor het land, afstand te doen van de presidentiele stoel, veilig naar huis te rijden, uw pyama aan te trekken, met genoegen plaats te nemen op uw hobbelstoel en in alle rust uw boekwerk af te maken.
F. IrshaadEen
Een bezorgde burger

error: Kopiëren mag niet!