Vereniging van Cambiohouders staat achter vrijgeven koers

Vereniging cambiohouders staat achter vrijgeven koersDe Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vrij plotseling de wisselkoers voor de US-dollar vrijgegeven aan het commercieel bankwezen. Hiermee mogen banken zelf bepalen welke koers zij naar hun klanten toe hanteren bij de aan en verkoop van de US-dollar. Desondanks presenteert de CBvS dagelijks een gemiddelde koers als richtlijn. Met deze maatregel is de concurrentiepositie van de banken naar de cambiohouders, maar vooral ook de illegale wisselkantoren en speculanten gelijk verbeterd. Remy Bhailal zegt dat de Vereniging van Cambiohouders, waar hij voorzitter van is, dit besluit van de CBvS positief tegemoet treedt. “Bij ons is het zeer positief overgekomen en wij staan volledig achter de vrijlating van de koers”, zegt Bhailal.
Met het vrijgeven van de koers heeft de CBvS gelijk een lijst met 15 regels aan de cambio’s en banken gepresenteerd. Deze omvatten onder andere het registreren van klanten, de verhandelde geldhoeveelheid (valuta) en de gehanteerde koers hierbij. Eveneens is er een rapportageplicht naar de CBvS toe. Bij het aantreden van de nieuwe governor van de CBvS, Glenn Gersie, had deze aangegeven dat hij van mening was dat cambio’s geen rol te vervullen hebben als spelbepaler op het monetaire vlak. Met het vrijgeven van de koers zijn de cambio’s niet meer de belangrijke spelers die zij voorheen waren in de wisselkoerskwestie.

error: Kopiëren mag niet!