KIIKI: Rosebel produceert drinkwater voor eigen gebruik

Jerry Finisie, Sustainability Manager en de General Manager, Suresh Kalathil bij de launch van het Rosebel drinkwaterproject
Jerry Finisie, Sustainability Manager en de General Manager, Suresh Kalathil bij de launch van het Rosebel drinkwaterproject

ros22Rosebel Gold Mines (Rosebel) heeft op dinsdag 10 mei automatische watervulstations in gebruik genomen op haar Plant in Brokopondo. Deze bijvulstations bestaan uit water dat door Rosebel zelf geproduceerd wordt uit waterbronnen op de Plant. Met de productie en distributie van haar eigen drinkwater “Kiiki” wordt het milieu aanzienlijk minder belast.
Op dit moment heeft Rosebel negen actieve waterbronnen. Uit deze bronnen produceert Rosebel jaarlijks al circa 200.000 m3 water voor eigen gebruik. Middels een geavanceerd proces wordt het water opgepompt, gezuiverd en geschikt gemaakt voor drinkwater en gebruik op de plant, zoals de wasserij, de keuken en wasruimtes. Om een goede waterkwaliteit te garanderen wordt dit water regelmatig getest door het bedrijf en externe organisaties, w.o. het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).
Voorheen werd het drinkwater gebottled in flessen en verder gedistribueerd naar de verschillende keukens en lunchrooms op de Rosebel Plant. Met de ingebruikname van de bijvulstations hoeft het water niet meer gebottled te worden, maar kan het rechtstreeks getapt worden bij de bijvulstations, die op alle openbare en werklocaties te vinden zijn.
Samen met de introductie van KIIKI water heeft Rosebel aan al haar werknemers herbruikbare waterflessen ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen zij bij de bijvulstations terecht voor drinkwater. Met dit initiatief, dat gecoördineerd werd door de afdeling Environment, zal het gebruik van PET-flessen binnen het bedrijf drastisch verminderen.
De naam van het nieuwe “Rosebel water” is voortgekomen uit een naamgevingswedstrijd onder de Rosebel werknemers:“Kiiki”, Watra Sondro PET Batra”. Kiiki is Saramaccaans voor bron of oorsprong, in dit geval verwijzend naar zuiver bronwater.
De General Manager van Rosebel, Suresh Kalathil, zegt over dit project:
“Als bedrijf zijn wij continu bezig te zoeken naar innovatieve mogelijkheden om de effecten van onze bedrijfsactiviteiten op het milieu te minimaliseren. Dit project is daar een uitstekend voorbeeld van. Wij zijn al jaren bezig met de productie van drinkwater voor eigen gebruik en de logische stap hierin was om het distributieproces naar onze werknemers te verduurzamen. Ons streven is om op korte termijn het gebruik van PET-flessen volledig uit te bannen op de Rosebel Plant.”
Eén van de werknemers, die aanwezig was bij de ingebruikname van de watervulstations, Serano Ramcharan: “Ik ben er trots op dat Rosebel, als één van de weinige bedrijven in Suriname, zelf drinkwater produceert voor haar werknemers. Het is schoon en lekker water, dat wij al jaren drinken. Dat ik nu door het gebruik van mijn herbruikbare fles een bijdrage kan leveren om het milieu te beschermen geeft mij een goed gevoel.”

error: Kopiëren mag niet!