Dayanand Dwarka: “Vakcentrales moeten geen struisvogelpolitiek spelen”

Dayanand Dwarka “Vakcentrales moeten geen struisvogelpolitiek voeren” (2)Vakbondsleider Dayanand Dwarka roept op tot solidariteit binnen de vakbeweging. “Ik vraag hun toch om niet met elkaar te gaan vechten, maar een eenheid te vormen om de beestachtige maatregelen van de regering terug te draaien.” Vanaf de aankondiging is de regering volgens Dwarka bezig geweest de hele actie van vrijdag te beïnvloeden. In deze kleine samenleving is het geen geheim dat een aantal van de leiders van de vakcentrales zijn politieke verbondenheid heeft met de regering. “Laten wij elkaar niet voor de gek houden en struisvogelpolitiek spelen. Wij weten dat de maatregelen ook de leden van deze organisaties treffen”, stelt Dwarka tegenover Dagblad Suriname. Volgens de vakbondsleider is het een dieptepunt dat vakbondsleiders Errol Snijders van De Moederbond en Ronald Hooghart van de CLO en Bryan Renten van de VSB besloten hebben om niet mee te doen aan de protestdemonstratie, die aanstaande vrijdag wordt gehouden. “Wij waren al in dialoog toen de maatregelen eenzijdig, nota bene op 1 mei, door onze keel zijn gedrukt. Dialoog zal niet werken”, aldus Dwarka.
Het is volgens Dwarka inderdaad zo dat niet een ieder uit de VSB eens is met de nationale protestmanifestatie aanstaande vrijdag. De leiding van de VSB gebruikt volgens hem echter drogredenen om zich te onttrekken aan haar verplichtingen. “Ik ga ervan uit dat het gaat om enge belangen van een aantal leden uit de top van het bedrijfsleven. Wij weten wel dat een aantal leden uit deze organisaties vrijdag wel zal meedoen.” Een heleboel bedrijven staan volgens de vakbondsleider op het punt gesloten te worden, terwijl anderen die nog het hoofd boven water kunnen houden, op den duur ook de deuren zullen moeten sluiten. “Wij zitten allemaal, ongeacht of wij in het bedrijfsleven zitten of tot de werkende klasse behoren, met de gebakken peren van het wanbeleid van deze regering”, aldus Dwarka.
Snijders en Hooghart hebben link met NDP
Dwarka, die vakbondsleiders niet persoonlijk wil gaan bespreken, geeft op vragen van de krant aan dat een ieder weet welke link Snijders en Hooghart hebben met de huidige regering. Zo werd Snijders in 1996 namens de NDP de minister van Arbeid onder ex-president Jules Wijdenbosch. Een jaar later verwisselde hij van functie en werd Snijders minister van Buitenlandse Zaken. In december 1999 werd hij tevens ook waarnemend minister van Defensie. Hooghart, die zijn sporen eerder bij de NPS verdiende, liep op den duur over naar de NDP. Thans zit hij namens de paarse partij nu voor vijf jaar in De Nationale Assemblee (DNA). Dwarka zelf is voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP.
Intimidatie vanuit de regering
De vakbondsleider benadrukt dat er momenteel ook een wijze van intimidatie vanuit de regering komt, waarbij middels een sms-bericht wordt aangegeven dat stroomverbruikers die tot 450 KWh gebruiken, geen verhoging hoeven te betalen. Volgens Dwarka wordt hiermee geprobeerd mensen met onjuiste informatie te voorzien om zodoende de protestmanifestatie niet te ondersteunen. “Het is een grove vorm van misleiding, omdat er nog twee verhogingen van de energietarieven op komst zijn in oktober en januari. Don’t push peaceful people too far!”, aldus Dwarka.
Dialoog werkt als regering meeluistert
Dwarka geeft aan dat dialoog pas zal werken als de regering inderdaad meeluistert naar de voorstellen van de vakbeweging. Hij vindt het een kwalijke zaak dat minister Reguillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen nu praat over dialoog op 16 mei, terwijl hij de hele vakbeweging straal voor de gek heeft gehouden door tijdens de eerdere gesprekken, eenzijdig de tariefsverhogingen door te drukken. “Wij willen ons niet op deze manier door wie dan ook laten bejegenen”, aldus Dwarka.
FR

error: Kopiëren mag niet!