Mahinder Jogi: “Wij willen het land niet overlaten aan schurken en bandieten”

“Wij willen het land niet overlaten aan schurken en bandieten. Vandaar dat er steeds weer gevraagd is naar transparantie bij alle gehouden valutaveilingen van de Centrale Bank, maar deze hebben we nooit gehad. Indien de wisselkoers inderdaad wordt vrijgegeven, dan kan geconcludeerd worden dat ook bankpresident Glenn Gersie mislukte veilingen heeft gehouden. Hij heeft USD 25 miljoen onnodig verspild”, stelt assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. Volgens de politicus heeft hij sinds de aanvang van de eerste veiling gevraagd naar data over wie precies in aanmerking gekomen is voor de gelden en of de moederbank in staat zou zijn om daarmee zodanige interventies te plegen dat de koers stabiel kan worden gehouden. Alles bij elkaar opgeteld is er ruim USD 25 miljoen geveild sinds 22 maart. Dit levert SRD 137 miljoen op. Jogi wil van de regering weten wat er met de SRD’s gebeurt. Hij merkte op dat er nog steeds weinig transparantie is vanuit de CBvS. De volksvertegenwoordiger heeft steeds gevraagd welke importeurs in aanmerking kwamen om deviezen via de algemene banken op de veiling te kopen. “Naar welke branche zijn de US dollars gegaan? De regering heeft nooit duidelijkheid gegeven over de veiling. Ook toen de Financiënminister Gilmore Goefdraad beloofd had het resultaat van de regeringstop over de veilingen met DNA te delen, is nooit iets hierover gerept. De hele waas van geheimzinnigheid rond de valutaveiling gaf geen enkele aanleiding om vertrouwen te hebben in het systeem. Nu twijfelt zelfs de CBvS of de veiling voortgang zal vinden. Door het gedrag van deze mensen hadden wij al verwacht dat die hele veiling zou mislukken”, aldus het DNA-lid.
Regering bezig cambio’s te knijpen
Jogi benadrukt dat de regering door gebrek aan vreemde valuta nu bezig is de cambio’s te knijpen door een afdrachtsplicht van 25% te hanteren voor de deviezen die ze opkopen. Dit zal volgens informatie binnenkort worden teruggebracht naar 15%. Cambio’s mogen ook geen grote transacties plegen, maar dienen klanten te verwijzen naar de handelsbanken. “De president bedreigt mensen zelf in De Nationale Assemblee (DNA), terwijl de schuld van het mislukte wisselkoersbeleid geschoven wordt in de schoenen van cambiohouders.” Volgens de parlementariër is vertrouwen zoek bij deze regering, waardoor de valutakoers steeds de lucht zal blijven ingaan. Indien een werkbare en breed gedragen herstelplan wordt gepresenteerd, kan dan pas het vertrouwen terugkeren. “Het huidige gedrag schept juist meer wantrouwen”, aldus Jogi.
Koers zal verder omhoog gaan
De VHP’er verwacht niet dat de wisselkoers een neerwaartse trend zal vertonen, indien inderdaad besloten wordt om de koersen vrij te geven. Integendeel kan dit volgens hem fors omhoog gaan. De monetaire positie van de CBvS is slechter geworden. Nog steeds is de koers niet gestabiliseerd. Hij vraagt zich af hoe realistisch de koers is die tot stand is gekomen.“De US-dollar is voor SRD 6.50 op straat, terwijl de Euro al op SRD 7.35 ligt. Dit met de hoop dat eventuele valutaveilingen de bedragen omlaag kunnen duwen. Vandaar dat het zo kan zijn dat de koers inderdaad enkele sprongen naar boven gaat maken. Het beleid van de regering geeft geen enkele aanleiding tot stabiel wisselkoersbeleid”, aldus Jogi. De politicus benadrukt dat de regering slechts door meer te verdienen, de koers omlaag kan brengen. Dit, omdat er dan geen schaarste zal zijn aan vreemde valuta.
FR

error: Kopiëren mag niet!