Oppositie bespreekt pijnpunten met IMF-vertegenwoordigers

‘De afschaffing van de subsidies voor de energietarieven bij de NV Energie Bedrijven Suriname (NV) blijft nog steeds één van de hoofdvoorwaarden voor het in aanmerking komen van de USD 478 miljoen lening van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).’ Dit zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi aan Dagblad Suriname. De oppositiepartijen hebben gisteren, naar aanleiding van hun eerdere brief naar de internationale instelling, tijdens een teleconference verschillende pijnpunten met vertegenwoordigers van het IMF besproken. ‘De subsidies moeten volgens het IMF afgeschaft worden. Aangegeven is dat het aan de regering ligt hoe zij dat gefaseerd wilt afbouwen om de kwetsbare groepen te beschermen. Daar zie je juist dat Suriname haar kwetsbare groepen niet beschermt. Indien de subsidies niet worden afgebouwd, krijgt Suriname de lening niet’, stelt de VHP-fractieleider. Volgens Santokhi is het nu wel duidelijk dat de overeenkomst over enkele weken zal worden getekend. De board of directors zal op 13 mei een besluit nemen over de lening. Wat de sanering van het overheidsapparaat betreft, is er geen antwoord gegeven. ‘Zij bleven eromheen draaien.’ Dit vraagstuk blijft volgens de parlementariër een heet hangijzer. De oppositie heeft benadrukt dat zij uitkijkt naar de beantwoording van het schrijven dat zij eerder heeft gestuurd. Tijdens het gesprek is volgens de politicus duidelijk gevraagd hoe veiligheidskleppen zullen worden ingebouwd zodat de geleende gelden niet wederom zullen verdampen. ‘Wij hebben duidelijk bij de Centrale Bank gezien dat gelden uit onze hoge monetaire reserves, ondanks grote inkomsten, verdwenen zijn. Aangegeven is dat er voldoende veiligheidskleppen zullen worden ingebouwd, waarbij de monitoring ook zelf door het IMF zal plaatsvinden.’
Belangrijke vragen niet beantwoord
De VHP-topman zegt dat ondanks aandringen een heleboel vragen onbeantwoord zijn gebleven. ‘Zo is de vraag wat er zal gebeuren als Suriname niet in staat is de lening terug te betalen, niet concreet beantwoord. Wat dit betreft, blijven zij een beetje in de vlakte, omdat zij weinig ervaring hebben met landen die het niet terug hebben kunnen betalen. Ook is de vraag gesteld welke zekerheid het IMF heeft dat zij hun geld terugkrijgen. Wat dit betreft is, zoals door de regering, verwezen naar de goudopbrengsten uit het Merian-mijn en inkomsten van Staatsolie. Wat de financiële problemen van Staatsolie betreft, is ook niet concreet geantwoord over hoe het bedrijf een lening zal helpen aflossen als zij zelf in geldproblemen zit.’
IMF onderkent overbesteding regering
Santokhi benadrukt dat tijdens het gesprek ook de kwestie van de zogenaamde wereldcrisis aan de orde is geweest. ‘Door het IMF is aangegeven dat nog in 2013 er een positief saldo was voor wat betreft de begroting en twee jaren daarna zien zij zelf een groot gat in de begroting. De IMF geeft toe dat zij twee jaren later, in 2015, inderdaad een groot gat in de begroting hebben gezien.’ De oorzaak van deze gat is volgens Santokhi bevestigd als te zijn de overbesteding en verspilling van de regering. Hoewel de vertegenwoordigers voorzichtig waren met de antwoorden, zegt de politicus dat wel is aangegeven dat tijdens de verkiezingen van mei 2015 ook te veel geld is verspild. Wat nu betreft, wordt door het IMF de nodige transparantie in het vervolg gegarandeerd.
Plan ontbreekt; IMF wacht ook op plan
Uiteraard konden beide partijen het urgentieplan van de regering weinig bespreken, aangezien dit nog niet af is. ‘De vertegenwoordigers hebben aangegeven dat het IMF het plan zelf ook moet goedkeuren. Het gaat om een plan dat door Suriname moet worden opgesteld.’ Volgens Santokhi zien wij uiteindelijk dat belangrijke groepen niet betrokken zijn bij het plan en de regering helemaal geen hearings heeft gehouden. ‘Wij hebben duidelijk aangegeven dat er nu al sprake is van enorme verarming in het land. Toegegeven is door de tegenpartij dat elk IMF leidt tot verarming van het volk, maar dat de Surinaamse regering zelf moet komen met een nieuw beleid op het gebied van fiscale hervormingen en betere besteding van financiën’, aldus Santokhi.
IMF had intentie oppositie te spreken
Santokhi benadrukt dat aan de IMF-leden duidelijk is gemaakt dat er weinig informatie over deze overeenkomst vanuit de zijde van de regering wordt gegeven. Aangezien een breed maatschappelijk draagvlak hiervoor nodig is, was het voor de oppositie nodig om zelf de informatie op te vragen. Duidelijk uit het gesprek is geworden dat de IMF wel de bedoeling had de oppositie te raadplegen, maar door tijdsgebrek dit niet is gehaald.
FR

error: Kopiëren mag niet!