Bushouders kunnen vanwege overmacht niet rijden

Volgens Radjesh Ori, secretaris van het bestuur van het Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), is er geen sprake van een staking. “Als de bushouders geen geld hebben om olie te tanken, is er eerder sprake van overmacht”, vindt hij. “Staken is iets anders. De bushouders kunnen het zich gewoon niet meer permitteren om te rijden.” De afgelopen week hebben enkele buschauffeurs nog gereden, waardoor leerlingen de school zoals normaal konden bereiken. “We hebben een beroep gedaan op de buschauffeurs om deze week nog te rijden. Dit is eveneens ook afgesproken met de directeur van onderwijs. De buschauffeurs hebben dus alles op alles gezet om nog te kunnen rijden.” Echter zegt de bestuurssecretaris bang te zijn dat indien er niet betaald wordt en nog op zijn laatst in het weekend, de kans groot is dat men maandag helemaal niet rijdt.
Een deel van de bushouders heeft wel over de maand maart ontvangen. Een deel moet echter van februari nog ontvangen en een ander deel weer over de maand januari. De bedragen van vorig jaar zijn wel uitbetaald. Ori geeft aan niet te weten waarom de bedragen bij delen worden betaald. “Vroeger werd alles in een keer betaald, maar nu wordt dat bij delen gedaan, vandaag een groep morgen een andere groep.” Bij schoolvervoer is er geen cashflow naar binnen, vandaar dat men elke maand vooruit loopt om geld te krijgen. “Bushouders tankten voorheen om en bij SRD 72 aan olie, nu is dat SRD 120. Banden waren voorheen ongeveer SRD 375 is nu is het SRD 700. Bij sommige zaken neemt men gewoon USD 90 voor een band. Alles is duurder geworden.” Ori zegt dat men nu in een andere tijd is. ‘Je kunt niet meer op rekening tanken, omdat men gelijk geld wil zien.’
Niet alleen bushouders ervaren deze problemen, maar ook de boothouders. Zoals bij het busvervoer zijn er ook enkele boothouders die niet varen. Die zijn ook wachtend om uitbetaald te worden. “Volgende week ben ik bang dat het bootvervoer ook niet gegarandeerd zal zijn. Vanuit het ministerie wordt aangegeven dat elk moment de storting kan plaatsvinden.” De bestuurssecretaris hoopt echt dat er vanuit het ministerie van Financiën de gelden worden overgemaakt. “De meeste bushouders zijn bij Finabank en deze werkt zaterdag ook, dus hopen we echt dat de gelden er hooguit in het weekend al zijn gestort”, aldus Ori.

error: Kopiëren mag niet!