Minstens 72 leden Fols sluiten zich aan bij nieuwe leerkrachtenorganisatie

Dagblad Suriname verneemt dat ongeveer 72 leden van de Fols, die zich richt op leerkrachten in het voj-onderwijs, willen overstappen naar de vandaag te proclameren ‘Alliantie voor Leerkrachten in Suriname’ (ALS). De leerkrachten zouden dit doen, omdat zij vinden dat hun belangen niet op de juiste manier worden behartigd door de Fols. Vooral het feit dat Fols-voorzitter Marcelino Nerkust de herwaarderingsovereenkomst met de regering getekend heeft zonder de leden eerst te raadplegen, is aanleiding voor deze overstap. In een eerder interview met Dagblad Suriname gaf Nerkust aan dat de omstandigheden van dien aard waren bij de ondertekening van het akkoord, dat hij ‘moest’ tekenen. “Het akkoord is getekend, ik heb het getekend. Natuurlijk is er veel daaromheen te zeggen ten aanzien van hoe alles tot stand is gekomen. Het was niet een situatie van ‘je hoeft het niet te tekenen, ga eerst naar je leden en kom terug’. Het was een situatie van ‘men wilde zekerheid hebben dat je alvast tekende’. Men moet niet voorbijgaan aan die omstandigheden daaromheen en dat heb ik ook aan de leden uitgelegd”, gaf Nerkust toen als uitleg voor zijn besluit om te tekenen.
In de nieuwe organisatie ALS hopen de leerkrachten een platform te vinden van waaruit de belangen van alle leerkrachten, dus ook de leerkrachten op het niveau van het voj, serieus bekeken zullen worden. De Bond van Leraren (BvL), die zich richt op leerkrachten op vos-niveau, heeft al steun betuigd naar het initiatief tot het oprichten van deze nieuwe organisatie voor leerkrachten. De BvL had zoals bekend wel geweigerd het herwaarderingsakkoord, zoals gepresenteerd door de regering, te tekenen alvorens eerst toestemming van de leden te hebben gevraagd.

error: Kopiëren mag niet!