Herdenking gevallenen Tweede Wereldoorlog

Herdenking gevallenen tweede wereldoorlog4
Herdenking gevallenen tweede wereldoorlog5
Herdenking gevallenen tweede wereldoorlog8
Herdenking gevallenen tweede wereldoorlog
Herdenking gevallenen tweede wereldoorlog271 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van de 71ste herdenking van de ‘Dag der Gevallenen’ in Suriname organiseerde het ministerie van Defensie traditiegetrouw gisteren een bijeenkomst bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant. De kransen werden gelegd om o.a. alle Surinamers te gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de Nederlandse vlag hebben meegestreden om de vrede en veiligheid in de wereld te herstellen.
De minister van Defensie, Ronni Benschop, vertegenwoordigde de president bij de kranslegging. Het eerbetoon namens het ministerie werd door kolonel Justus Hew A Kee gedaan. Ook de Nederlandse en Amerikaanse ambassadeurs en de chargé d’affaire van de Franse ambassade waren aanwezig. “Er zijn landgenoten geweest die meegevochten hebben in een wereldomvangende strijd. Wij hebben een wens die wij graag gerealiseerd willen zien, voordat de boom uitsterft. Wij willen graag een project uitgevoerd zien, namelijk een boek over Suriname en de Tweede Wereldoorlog, speciaal bedoeld voor de leerlingen van de basis en middelbare scholen”, stelde Fred van Russel, voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meer dan 500 Surinamers gewerkt bij de Koninklijke Nederlandse Marine. Op de Nederlandse koopvaartschepen dienden 150 schutters als kanonniers. Bij de Princess Elena Brigade waren er 10 Surinamers ingedeeld en 450 Surinaamse schutters gingen als Nederlandse soldaten naar Australië om van daaruit deel te nemen aan de bevrijding van Nederlands-Oost-Indië. (Foto’s: Anil Ramkumar)
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!