Symposium AZP: ‘Zorgdrager moet zorg inrichten op maat van zorgvrager’

Fauzia Poese
Fauzia Poese
De zorgdrager is de persoon die erop toeziet dat de zorgvrager (een ieder die zorg nodig heeft) de nodige zorg krijgt. Er moet dus zorg gegeven worden aan een ieder die dat nodig heeft. Hierbij staat de cliënt centraal. De zorgdrager moet ervoor zorgen dat de cliënt tevreden is. Volgens Fauzia Poese, manager Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), wijzen studies uit dat de nieuwe cliënt mondiger is geworden. De cliënt 2020 is nu beter geïnformeerd en meer betrokken en maakt meer gebruik van de technologie. De toekomstige cliënt gaat dus meer eisen van de zorgdrager. “Zij willen en kunnen nu zelf bepalen hoe de zorg eruit zal zien. In deze tijd bepaalt dus de zorgvrager wat hij wil.”
Poese meent dat de nieuwe zorgdrager slechts een adviseursrol zal moeten innemen. Het hele zorglandschap zal zich moeten aanpassen aan de veranderde cliënt. Er zal in dit kader een verschuiving van aanbod moeten zijn, waarbij er meer in de richting van de cliënt gedacht wordt. “Dat vereist onder andere flexibiliteit van de ziekenhuizen, poliklinieken, medici, huisartsen, kortom een ieder binnen dat zorglandschap. Je zult ook de patiënt meer moeten betrekken en diens familie in de besluitvorming. Goede communicatie is het sleutelwoord voor het opbouwen van vertrouwen. De zorg moet kortom ingericht worden op maat van de cliënt, stelt de zorgmanager. De visie van het AZP is ‘het geven van klantgerichte diensten, gepassioneerde dienstverlening door professionals en het bieden van persoonlijke zorg’.

error: Kopiëren mag niet!