Miskin: “BvL uit het centraal beloningsysteem halen”

De gewezen minister van Arbeid, Michael Miskin, is niet te spreken over de uitlatingen van vakbondsvoorman Wilgo Valies. Volgens Valies zou Miskin tijdens zijn zittingsperiode als minister niets hebben betekend voor vooral de ambtenarij, terwijl die momenteel een rechtmatige strijd van de Bond van Leraren tracht te boycotten middels andere inzichten. Volgens Miskin zijn er maar twee opties voor de BvL. Of de BvL gaat uit het centraal beloningssysteem, of de loonsverhogingen zullen voor alle ambtenaren gelden.
“In deze samenleving, wanneer je 99 dingen hebt gedaan, en de 100ste niet wordt gedaan, zegt men dat je niets hebt gedaan. De minister van Arbeid heeft geen verantwoordelijkheid over landsdienaren. Ik heb een stuk arbeid verricht op het ministerie, die te maken heeft met de werkers in de private sector. Ik heb 10 wetten voorbereid, waarvan 7 in mijn periode bij de Raad van Minister zijn beland, waarvan 1 is goedgekeurd, 2 bij het parlement zijn en 4 bij de Staatsraad. Ik heb ervoor gezorgd dat Suriname een Decent Work Country Program heeft, waardoor het bedrijfsleven en de vakbeweging programma’s kunnen uitvoeren. Onder mijn ministerschap is snelrecht tot stand gekomen”, stelt de gewezen minister. Miskin meent dat indien hij in de gelegenheid gesteld zou worden om minister van Binnenlandse Zaken te zijn, hij rechtstreeks zaken voor de ambtenaren zou kunnen realiseren.

Valies wees alles af

Als minister heeft hij samen met de vicepresident ook onderhandeld met Valies. “Toen wij in 2010 moesten devalueren, hebben wij aangeboden elke 6 maanden, bij inflatie van 5% een 5% loonsverhoging te geven. Inflaties boven 5% zouden onderhandelingen vergen. Valies heeft dat afgewezen. Wij hebben aangeboden aan de BvL om de toelagen in de salarissen te incorporeren. Dat is afgewezen. In 2012 zocht hij naar een 20% loonsverhoging. Alle ambtenaren hebben toen 10% loonsverhoging gekregen. Valies wilde de resterende 10% ook hebben. De vp heeft hem toen aangeboden om met een lijst te komen van alle leerkrachten, die verder willen studeren. De vp was bereid alle studies te betalen. Valies heeft dat ook afgewezen. Hij wilde het geld hebben. Alles werd afgewezen en Valies ging vervolgens naar het kabinet van de president”, stelt Miskin.
Het probleem dat Miskin heeft met de houding van Valies, is dat Valies het centraal beloningssysteem negeert. “Elke keer zit die man de loonverhoudingen te verstoren. Wanneer de directeur van IOL SRD 1500 loonverhoging krijgt, zal de departementsdirecteur geen loonsverhoging eisen? Zullen vervolgens de ministers en assembleeleden geen verhoging vragen?”, vraagt Miskin retorisch.
In een centraal beloningssysteem, kan volgens Miskin een bepaalde groep niet worden voorgetrokken. Het enige wat momenteel mogelijk is, is dat er een algemeen percentage loonsverhoging wordt gegeven. Als men nu alleen voor zichzelf verhogingen zoekt, zal men het heel systeem verstoren. “Wanneer men zich zo wil gedragen, dan moet men uit het systeem gehaald worden en onder bijvoorbeeld een stichting geplaatst worden. Dan pas hoeft men geen rekening te houden met anderen. Die mogelijkheden bestaan er. Kijk maar naar de MAS, RGD, Covab etc.”, aldus Miskin.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!