Hasnoe: “Elke dag gaan twee tot drie winkels dicht”

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), merkt op dat zijn ledenbestand momenteel aan het inkrimpen is. “Bijna elke dag gaan twee tot drie winkels dicht. Dit gebeurt in supermarkten en kledingzaken in bijvoorbeeld de Kasabaholoweg en omgeving, Oost-Westverbinding (Commewijne), Indira Gandhiweg, Highway etc. Gisteren nog heb ik drie winkels zien sluiten”, stelt Hasnoe.
Frappant is volgens Hasnoe dat het meer de nieuwe investeerders zijn wiens ondernemingen over de kop gaan. De ervaren ondernemers trachten de situatie nog bij te benen. “De gebouwen die men neerzet, worden niet met eigen geld opgezet. Men leent geld en moet aflossen. Als men dat niet kan, moet men opdoeken”, legt Hasnoe uit.
Importeurs kunnen niet optimaal importeren
De importeurs voelen het ook. Die hebben hun importbestand ook aangepast. Producten die eigenlijk niet nodig (overbodig) zijn in Suriname, worden niet meer gehaald. Men heeft ook een beurtensysteem bij de banken voor het verkrijgen van vreemde valuta, waardoor men ook niet optimaal kan importeren. De overheid praat momenteel weer over verhogingen van energietarieven. Voor Hasnoe is dat geen goed nieuws. De VSW is er niet mee eens. “Men had al problemen met de verhoogde energie- en watertarieven. Nu zijn de goederen te duur geworden, waardoor hun omzet is gaan dalen en zitten wij alleen met verliezen. Er is geld buiten. Er is een grote informele sector. Bijna de helft van Suriname werkt informeel. Er is een groot deel dat veel geld verdient in bijvoorbeeld de goudsector. Nu wil men de mensen die formeel werken en het al moeilijk hebben, belasten terwijl het hek al van de dam is. Laat men het geld halen waar het is”, aldus Hasnoe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!