Glenn Sapoen: “Niemand is dakloos geworden”

Front Jamaica
Front Jamaica2Het ging dinsdag verhit aan toe in het dorp Jamaica (Smalkalden West), in het district Para. De politie trok zich richting het dorp om vier huizen te ontruimen. Dat ging sowieso gepaard met heel wat emoties van de bewoners van het dorp. De vrees dat meerdere huizen zouden worden ontruimd, bestond er zeker. Dat bleek ook uit de reacties van de mensen. De buurtbewoners hebben hun stem laten horen door te protesteren tegen de gang van zaken.
Volksvertegenwoordiger Glenn Sapoen, die niet ver van de plek woont, was onderweg naar DNA en werd door de bewoners op de hoogte gesteld dat de politie bezig was te ontruimen, waardoor hij terugkeerde om de gang van zaken zelf te aanschouwen en met de verhitte mensen te praten. Het was volgens hem in ieder geval geen massa-ontruiming zoals eerder in de media werd bericht. “Niemand is dakloos geworden. Het waren vier nieuwe in aanbouw zijnde huizen. De woningen waren ook onbewoond. Er waren afspraken met de mensen daar, sinds vorig jaar, dat geen andere mensen daar mochten bouwen. De mensen moeten (wel als afgesproken) op een later tijdstip verhuizen. Het ging natuurlijk verhit aan toe. Het zijn mensen en ze raken ook emotioneel. Na het slopen van de vier huizen heeft de politie zich terug getrokken”, zegt Sapoen.
De rest van de mensen moet ook ontruimd worden. De mensen hebben lopende afspraken met de overheid. Er zal voor hen naar het verluidt domeingrond worden vrijgemaakt. Na aanvraag en na toewijzing), wordt geacht dat men op een vredevolle manier verhuist.
Het project waar de mensen nu vertoeven, behoorde vroeger aan BHP Billiton toe dat bij vertrek door Suralco werd overgenomen. De Nationale Bemiddelingsmaatschappij kocht het vervolgens over. Op een bepaald moment nam de Staat het project over. Het woningbouwproject dat in samenwerking met de Republiek China wordt uitgevoerd, wordt op de betreffende plek opgezet. Op dit moment zijn er voor de mensen in het district zelf, twee plekken aangewezen die aan hen zullen worden toegewezen.

error: Kopiëren mag niet!