Gajadien: “Verbod aanprijzing in valuta is absurd”

Gajadien (1)Assembleelid Asis Gajadien vindt het besluit van de regering om vanaf mei te verbieden dat huur in vreemde valuta moet worden betaald, absurd. Volgens de politicus staat vast dat de waarde van de Surinaamse munt met de dag schommelt, terwijl huurders zekerheid willen hebben voor wat zij maandelijks willen voor hun goed. Bovendien verbiedt de wet niet dat een bedrag in USD of Euro kan worden gevraagd, mits de tegenwaarde in SRD kan worden berekend. “Ik ben akkoord dat niemand gedwongen moet worden in vreemde valuta te betalen, maar waardevastheid kan je mensen niet beperken. Je doet dat ter behoud van de waarde van jouw product. Als je iets voor SRD 10 verkoopt en het geld over een dag slechts SRD 1 waard is, wil je dat voorkomen. Het is een kapitaalinvestering”, stelt Gajadien. Volgens de parlementariër kiezen velen ervoor om hun tegoeden in vreemde valuta te vragen, omdat de Surinaamse munt geen waardevastheid heeft. Dit, in tegenstelling tot vreemde valuta die dat wel heeft. Hij vindt daarom dat de regering eerder eraan moet werken om de SRD meer waarde te geven, dan maatregelen te treffen die uiteindelijk niets zullen opleveren.
“Het schijnt dat de regering zo kortzichtig denkt om zogenaamd populaire maatregelen te treffen, die niet zullen werken”, aldus Gajadien. Het verbod is één van de maatregelen die president Desi Bouterse donderdag op een persconferentie heeft aangekondigd om het leven van de burgers draaglijker te maken. Huurders die kunnen aantonen dat één derde deel van hun salaris wordt uitgeven aan huur, komen in aanmerking voor compensatie. Dit zal gebeuren, nadat de huurwaarde van het pand zal zijn vastgesteld. Verhuurders worden bij wet verplicht om inkomstenbelasting te betalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!