Bestuursambtenaren óók moe

Bestuursambtenaren vrijdag tijdens de ledenvergadering (foto: Regilio Derby)
Bestuursambtenaren vrijdag tijdens de ledenvergadering (foto: Regilio Derby)
“De districtscommissarissen gaan zeer rancuneus om met de ambtenaren, vooral wanneer zij niet tot een bepaalde politieke partij behoren”, dit zegt Glenn Swamipersad voorzitter van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling (ABPRO). In dit kader is er gisteren op verzoek van de bestuursambtenaren een algemene ledenvergadering belegd. Ondanks de verwachting, en het feit dat de vergadering door de bestuursambtenaren zelf werd aangevraagd, was de opkomst niet meer dan 200 ambtenaren. De bond telt ruim 1700 geregistreerde leden. De grootste vertegenwoordiging kwam vanuit de commissariaten Paramaribo Noord-Oost, Paramaribo Zuid-West en Wanica.
Swamipersad benadrukt dat een aantal dc’s de zaak begrijpt en het ambt goed kent. “Anderen die het niet kennen, zijn machtsdronken. Wij begrijpen dat er dc’s zijn die gezegd hebben, dat als de bestuursambtenaren naar de vergadering komen zij in problemen zullen geraken. De mensen zijn dus bang om uit hun districten te vertrekken”, stelt Swamipersad. De klachten vanuit de ambtenaren van Zuid-West waren concreet. “Sommige benoemde dc’s denken dat de commissariaten hun eigendom zijn. Dc’s doen wat zij willen, zijn rancuneus en dictatoriaal”, zei een gebelgde bestuursambtenaar van Zuid-West. Vooral de afgelopen drie jaren hebben deze ambtenaren het te verduren op dit commissariaat. Gesteld werd dat op de andere commissariaten vrijwel hetzelfde zich afspeelt.
Zo hebben vertegenwoordigers van verschillende commissariaten hun stem laten horen door te praten over oneerlijke bevorderingen, achterhouding van bevorderingen en zaken die ertoe leiden dat de bestuursambtenaren gedemotiveerd raken om hun werk naar behoren te doen. “Als men rancune probeert toe te passen, is dat voor zowel de ambtenaar, als voor de gemeenschap niet goed. Zo raken de ambtenaren gedemotiveerd en doen hun werk niet naar behoren”, stelt de bondsvoorzitter.
Swamipersad geeft aan dat er wel een goede verstandhouding is tussen de leiding van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en de bond. De minister is naar alle districten geweest om gesprekken te voeren met de dc’s. Hij heeft ook aangegeven dat er voorstellen worden gedaan om te kijken naar wat men kan bereiken voor de mensen die 15 tot 25 jaren lang niet zijn bevorderd. De minister is volgens Swamipersad ook niet eens met de gang van zaken. “Wij verwachten ook niet van hem als bond dat zaken van de ene op de andere dag veranderen. Wij moeten wel eerlijk toegeven, dat de dc’s de bond nooit onheus behandelen. Die communicatie is vrij goed. Maar het probleem is de communicatie naar het personeel toe. Dat is niet prettig op bepaalde commissariaten”, stelt de bondsvoorman.
De ambtenaren eisen geen nieuwe dingen. De mensen willen hun rechtmatige bevorderingen hebben en geen rancune aan het werk. De president was volgens Swampersad niet op de hoogte van deze situatie. Na gisteren zal dat niet meer het geval zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!