Gregory Rusland: “Het volk had anders verdiend”

“Ik voel al een hele tijd een woede, omdat je de ontwikkelingen op je ziet afkomen en had kunnen voorspellen.” Dit zegt volksvertegenwoordiger Gregory Rusland in reactie op de laatste ontwikkelingen in het land op financieel vlak. “Ik heb gesprekken gehad met mensen die het echt niet meer zien zitten. Zelfs mensen die op de huidige regering hebben gestemd zeggen: ‘if mi ben kang go tek mi steng baka, mi bo teking baka’. Dat is de sfeer in het land. Men is bijzonder voor de gek gehouden”, zegt Rusland. De regering moest volgens Rusland maatregelen treffen om deze mensen wat hoop te bieden, maar het beleid van de regering is niet duidelijk. Er is een nieuwe leiding bij de Centrale Bank van Suriname. Er was geen transparantie en als gevolg daarvan is er chaos op het valutafront. Men wilde dat terugbrengen, komt met een plan en het plan wordt op den duur aangehouden. Deze situatie heeft volgens Rusland meer onduidelijkheid met zich meegebracht. “Deze spiraal waar Suriname in terecht is gekomen, is zeer ongezond. Ik weet nou niet als de mensen niet overweg met elkaar kunnen, maar ik roep ze op om ervoor te zorgen dat zij wel komen tot duidelijkheid. Ook de Centrale Bank moet de ruimte krijgen om haar werk op haar maner te doen”, stelt Rusland.
Rusland voelt de boosheid binnen de samenleving. “Het is niet eens onmacht, omdat het volk dit niet verdiend heeft.” Het volk had volgens de volksvertegenwoordiger anders verdiend, omdat Suriname de mogelijkheden had. “De regering treft diverse maatregelen die nog meer kwaad bloed zetten.” De NPS heeft volgens Rusland altijd erachter gestaan dat er geen wantoestanden zich voordoen, gecreëerd door beleidsmakers. Het leningenplafond voor de binnenlandse schuld is 25 procent van het bbp en voor de buitenlandse schuld 35 procent. Een reële mogelijkheid was dat de buitenlandse staatsschuld overschreden wordt, indien de US dollar boven SRD 5 uitkomt. Van de week was de US$ zelfs boven de SRD 6. Hierdoor zou de minister van Financiën strafbaar zijn. De governor van de Centrale Bank stelde dat in zijn visie de minister niet strafbaar wordt wegens omstandigheden die zich momenteel voordoen. “Ondanks het feit dat wij in de regering zaten, hebben wij ervoor gezorgd dat excessen in de samenleving voorkomen werden door wetten te maken. Dat betekent dat iedere verantwoordelijke minister van Financiën zich aan de regels moet houden. Nu merken wij dat men probeert om die wetten overboord te gooien, kennelijk om mensen te beschermen. De wetten waren er juist voor zodat de mensen hun werk op een verantwoordelijke manier doen. De minister dient zich te houden aan de wetten van het land. Je moet de wetten niet overtreden en dan vragen om de wetten te veranderen. Dat creëert ook instabiliteit in de rechtstaat, dat weer een effect heeft op iedereen, want iedereen denkt dan dat men alles mag. Dat is geen goed signaal”, aldus Rusland.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!