Monumenten der Gevallenen Binnenlandse Oorlog worden onthuld

1 Henk Herrenberg Het is zo ver“Wij moeten ons als natie schamen dat pas na 30 jaar het monument een feit is. Een volk dat zijn helden niet eert, is het niet waard een volk genoemd te worden.” Dit zei Henk Herrenberg, voorzitter ervan de Commissie Realisatie Monumenten voor Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog, gisteren tijdens een persbriefing. Deze commissie heeft van de president in 2012 de opdracht gehad om de helden, nationaal en internationaal te eren. Het heeft de commissie ruim 4 jaren geduurd om de zaak rond te krijgen.
Nóóit meer
Er zijn twee monumenten opgezet, één te Waterkant en het andere in de Memre Buku Kazerne. Op 17 maart zal het monument aan de Waterkant door de voorzitter van De Nationale Assemblee worden onthuld. Dit monument zal symbool staan voor álle mensen die zijn omgekomen in de ‘vuile oorlog’, maar moet volgens Herrenberg ook betekenen dat zo een situatie zich in Suriname nooit meer mag voordoen. “Nooit meer moeten Surinamers op elkaar schieten”, benadrukt Herrenberg. Het monument moet een soort van gateway vormen naar de commissie voor nationale verzoening/waarheidsvinding. “Er moet ooit een keer een einde komen aan wat er is gebeurd. Omdat DNA de waarheidscommissie bij wet moet regelen, laten wij de DNA-voorzitter dit monument onthullen als overstap naar waarheidsvinding”, zegt Herrenberg. Het monument in de Memre Buku Kazerne wordt op 22 maart door de opperbevelhebber van het Nationaal Leger, president Desi Bouterse, onthuld. “Op dat monument staan de namen van al de gesneuvelde militairen. Het monument heeft een zuil en een knik aan de top, wat betekent dat er een einde is gekomen aan hun leven. Er is ook gewerkt met granieten blokken. Dat symboliseert de kracht van het leger, want als het leger niet sterk was en de kracht vanuit buiten hadden gewonnen, was er geen Srefidensie te vieren”, vertelt Herrenberg.
De commissie kreeg in het begin ook heel wat kritiek toen er werd aangegeven dat er een monument te Waterkant zou worden opgezet. De protesten tegen de bouw van het monument op historische gronden heeft volgens Herrenberg indertijd wel invloed uitgeoefend, maar de realisatie van het doel niet kunnen weerhouden. “Wij gaan ons prime land niet overslaan. Unesco bijvoorbeeld gaat niet voor ons bepalen waar wij onze symbolen plaatsen. Er zijn monumenten van gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en dan moeten wij ons eigen monument ergens anders plaatsen?”, vraagt Herrenberg zich af.
SRD 600.000 uitgegeven
De twee monumenten waren elk begroot voor SRD 250.000. Volgens Herrenberg zijn er tussentijdse wijzigingen gekomen, waardoor men in totaal SRD 600.000 heeft moeten neertellen voor beide monumenten. De monumenten zijn eigendom van de Staat. Dan zal Binnenlandse Zaken voor het onderhoud moeten zorgen. De commissie laat dat over aan de overheid. Als er een speciale herdenkingsdag wordt vastgesteld, zal dat vanuit de kant van de regering moeten komen. De onthullingsdagen zijn willekeurig uitgekozen. Herrenberg zelf ziet de eerste dag van de aanslag als één van de mogelijke dagen voor herdenking. De Binnenlandse Oorlog was een strijd tussen het Surinaamse leger, onder leiding van toenmalige sergeant Desi Bouterse, en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Er zijn toen vermoedelijk meer dan 80 militairen gedood. Burgers meegeteld komt het getal op rond de 200 mensen.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!