Prijzen levensmiddelen worden hoger

Prijzen levensmiddelenGezien de dramatische ontwikkeling van de koers zijn de levensmiddelenimporteurs genoodzaakt hun prijzen te verhogen. Dit meldden zij gisteren middels een communiqué. De importeurs ontkennen met klem dat de levensmiddelenimporteurs de oorzaak zijn van prijsstijgingen. Gezien de dramatische ontwikkeling van de koers zijn zij genoodzaakt de prijzen te verhogen, wat ten koste zal gaan van de koopkracht. “Wij als levensmiddelenimporteurs zijn juist gebaat bij een stabiele koers, waardoor onnodige prijsstijgingen voorkomen worden. Ons standpunt is als volgt: door de valutavlucht en het gebrek aan vreemde valuta zijn wij als levensmiddelenimporteurs genoodzaakt tijdelijk pas op de plaats te maken”, aldus het persbericht.
‘Wij zullen dus niet onnodig tegen deze hoge koersen inkopen’
De prijsverhoging zal ten koste gaan van de koopkracht. De importeurs zullen gezien deze verwachting niet onnodig tegen deze hoge koersen inkopen. De torenhoge koers, waarbij de US$ momenteel voor rond de SRD 6.00 te verkrijgen is, vormt een ernstige belemmering om de voorraden tijdig op peil te houden, wat schaarste tot gevolg zal hebben naarmate deze situatie voortduurt. De importeurs hebben volgens Steven Tjin A Djie, directeur van Kopcke Trading Suriname, gemeend naar buiten te treden, omdat zij ook graag duidelijkheid willen bieden aan de consumenten. “Wij zijn niet eens in staat om de volledige verhogingen door te voeren. Als je dat doet, verkoop je niets”, zegt Tjin A Djie
Volgens Tjin A Djie hoeft er op dit moment niet gesproken te worden over een schaarste. “Wij hebben voorraden. Wij zijn in staat de winkels op dit moment binnen korte tijd te bevoorraden. Wat ons heeft bewogen om dan nog met een communiqué naar buiten te komen, is het feit dat de koers binnen een paar dagen van SRD 5.00 naar SRD 6.00 gaat. Bij die instabiliteit is niemand gebaat”, stelt Tjin A Djie.
Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VSW), zegt dat het spel al is begonnen. “Nu voelen de mensen dat er inderdaad geen valuta is. Je hebt niets aan prijzen die te hoog zijn. Ik ondersteun de importeurs. Ze moeten niet kopen in dure valuta. Hier moet de Centrale Bank inkomen. De handen moeten ineen worden geslagen om te kijken wat de behoefte is. De moederbank moet geld ter beschikking stellen, zodat de bonafide importeurs de nodige levensmiddelen kunnen importeren”, stelt Hasnoe. De importeurs vragen alle betrokken partijen mee te werken om zo spoedig mogelijk te komen tot een stabiele koers. Zij vragen naar rust en stabiliteit op de valutamarkt.
“Wij zijn als importeurs volledig afhankelijk van de valutakoers. De koers wordt bepaald door vraag en aanbod.” Stabilisatie van de wisselkoers kan volgens Tjin A Djie alleen worden bereikt als speculanten op de markt zich realiseren dat het geen zin heeft om de koers verder omhoog te stuwen, gezien het feit dat uiteindelijk de gemeenschap eronder zal lijden.
Hasnoe ziet de situatie echter als positief. De vervuilde levensmiddelensector is zich volgens Hasnoe nu aan het herstellen. “Wij hadden een te groot aanbod van levensmiddelen. Er werd teveel rommel geïmporteerd. Nu zullen de importeurs goede goederen importeren. Dit zal ook de Surinaamse productie moeten stimuleren”, aldus Hasnoe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!