Valutamarkt onrustig om veilingen te houden

Dagblad Suriname heeft in de loop van de week getracht contact op te nemen met de Centrale Bank van Suriname om wat meer duidelijkheid te krijgen in het beleid met betrekking tot de veel beloofde en belovende valutaveilingen. Op de vragen van de krant heeft de moederbank geen antwoord gegeven. Inmiddels is er danig beweging op de valutamarkt. De wisselkoersen hebben een zodanig stijgende trend aangenomen, dat die volgens wisselkantooreigenaren niet onder controle gehouden kunnen worden. De US$ koers stond gisteren gemiddeld op SRD 5.65 tot SRD 5.75. Voor de Euro kreeg men gemiddeld SRD 6.20 tot SRD 6.30.
De bedoeling van de Centrale Bank met de veilingen was om de officiële koers geleidelijk aan naar boven te trekken. Tegelijkertijd zou de moederbank hiermee vertrouwen creëren, waardoor de straatkoers op den duur zou dalen. Politiek gezien was dit de strategie van de bank. Toen het onderwerp van de valutaveilingen De Nationale Assemblee bereikte en er vragen over werd gesteld, tot men verzocht om de veilingen aan te houden, werd de markt zenuwachtig.
De koers is helemaal afhankelijk van vertrouwen in de eigen munteenheid. Als er geen vertrouwen is, zal een ieder valuta willen kopen, waardoor de koers automatisch omhoog schiet. De situatie van de afgelopen dagen, zoals economen beweren, is vanwege de transformatie van een economische naar een politieke kwestie niet meer onder controle. Volgens economen is dit altijd nadelig voor de economie van het land. Politieke turbulentie zorgt altijd voor onzekerheid en het verlies van geloof in de nationale munt.
Beleidsvoerders moeten volgens critici duidelijk aangeven wat hun beleid zal zijn. Nu de koers steeds stijgende is, zullen de minister van Financiën en de president van de Centrale Bank de strategie aangeven. Er moet rust op de markt worden gebracht. De valutaveilingen zelf zouden geen heil bieden. De schade die veroorzaakt is door het wegvallen van het vertrouwen moet eerst worden hersteld, alvorens men overgaat tot een valutaveiling. De markt is erg onrustig om nu een veiling te houden, zeggen experts.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!