‘KLM kan Surinaamse reisagenten niet onderhouden’

Dagblad Suriname verneemt uit betrouwbare bron dat de KLM van mening is dat de Surinaamse reisagenten het bedrijf teveel geld kosten. De luchtvaartmaatschappij zou moeite hebben om de kantoren in Suriname te onderhouden. Op basis hiervan wenst de KLM beperkingen te stellen aan de reisagenten. Dit zal echter niet zo gemakkelijk gaan aangezien Suriname in een staatsbesluit de positie van de reisagenten geregeld heeft en de wetten van het land gerespecteerd moeten worden. Alle reisagenten ontvangen van luchtvaartmaatschappijen die naar Paramaribo afreizen en waarmee zij een samenwerking hebben, 6% aan commissie.
De KLM reisagenten in Nederland beschikken momenteel al over meer tools dan de Surinaamse agenten. Ook zijn er vanuit Nederland naar Paramaribo, om welke reden dan ook, goedkopere vluchten beschikbaar dan vanuit Suriname naar Amsterdam. Het is bekend dat de ticket Paramaribo –Amsterdam een wel zeer duur ticket is als je het vergelijkt met soortgelijke routes in vlieguren.
Een ander ongerief is dat als men de infolijn van de KLM vanuit Suriname wenst te bereiken, de klant verplicht is naar een buitenlands nummer te bellen. Als dit nummer eenmaal is gebeld, moet de klant nog eens minutenlang wachten voordat die uiteindelijk iemand te spreken kan krijgen. Wat de reden is waarom de KLM zich zo strak opstelt naar de Surinaamse markt toe blijft een onbeantwoorde vraag.

error: Kopiëren mag niet!