RGB krijgt ondersteuning Juspol occupatieprobleem tegen te gaan

1 Nieuwsbericht - GrondbeschikkingenMinister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer was op zaterdag j.l. wederom in Saramacca om gronddocumenten uit te reiken aan ruim 200 belanghebbenden. Het gaat voor een groot deel om toewijzingsbeschikkingen, een klein deel bereidverklaringen en goedkeuringsoverdrachten. Volgens minister Relyveld is het ministerie bezig geleidelijk aan de heersende achterstand in te lopen. Hij geeft aan dat er nog aanvragen liggen die nog behandeld moeten worden. Dus degenen die op deze dag niet in aanmerking zijn gekomen, vraagt hij om geduld te betrachten en geen hoop te verliezen, omdat zij zeker ook aan de beurt zullen komen.
Relyveld haalde ook de goede samenwerkingsverband aan tussen het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) en het ministerie van RGB. Hij gaf aan heel blij te zijn met de ondersteuning van de minister van Juspol, Jennifer van Dijk- Silos, omdat hij weet dat haast in elk district occupatie heerst. Hierbij maande hij de mensen die denken andermans terreinen of die van de Staat te occuperen aan om occupatie achterwege te laten. “Occupatie houdt de ontwikkeling van het land achter en houdt de productie achter. Je moet het recht niet in eigen hand nemen met de gedachte dat ‘als ik occupeer, ik het het stuk terrein dan van ‘Lanti’ zal krijgen’.” Hij gaf aan dat indien zulks gebeurt, zij genoodzaakt zullen zijn om harde maatregelen te treffen tegen de occupenten.
Ten overvloedde instrueerde minister Relyveld de belanghebbenden om te voldoen aan de beschikkingsvoorwaarden. Het stuit hem tegen de borst dat hij dagelijks wordt geconfronteerd met zaken waarbij mensen het nalaten om te voldoen aan de voorwaarden met het nadelige gevolg dat de gronddocumenten komen te vervallen.
De districtscommissaris van Saramacca, Laksmienarain Doebay, benadrukte in zijn toespraak nog eens extra om de gronden nuttig te gebruiken en het niet te verkopen. Hij geeft aan dat indien hij merkt dat men met de gronden speculeert , hij gelijk aan de bel zal trekken bij de RGB minister. Ook vraagt hij een ieder om hem gelijk te rapporteren indien opgemerkt wordt dat een ambtenaar een scheve schaats rijdt. ”Er mag niet gesold worden met de belangen van de samenleving.”
De Juspol-minister gaf aan dat net als in alle andere districten ook in het district Saramacca het ordeningsproces op gang gebracht zal worden. Volgens haar heeft elke Surinamer recht op een stuk grond en moet een ieder daarvan gebruik maken, maar dan wel op een correcte manier. Ook zij haalde aan dat occuperen niet toegestaan zal worden en gaf hierbij aan dat het ministerie van Juspol en RGB integraal zullen samenwerken in het kader van het ordeningsproces in het land.
De belanghebbenden die een stuk perceel kregen voor land- en of tuinbouwdoeleinden mochten ter stimulatie een citrusplant in ontvangst nemen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De symbolische overhandiging geschiedde door de onderdirecteur van Landbouw, de heer Ramdien.
Tijdens de uitreiking waren ook aanwezig de directeur van het ministerie van RGB, Meredith Woei, en de twee raadsadviseurs van het kabinet van de president: Jules Wijdenbosch en Errol Alibux. Na de uitreiking begaf de delegatie zich later op de dag naar Grankreek, voor de installatie van het nieuwe dorpsbestuur.

error: Kopiëren mag niet!