Brand dependance ministerie van Financiën

Brand dependence ministerie van Financi+½nDe brandweer kreeg zaterdagavond rond 21.00 uur een melding van een binnenbrand in het RKBO-gebouw op de hoek van de Henck Arronstraat en de Wulfingstraat. “De brandweer van post Knuffelsgracht was binnen 2 minuten ter plekke”, zegt brandweervoorlichter Ulrich Coats. Dit gebeurde op het moment toen er rookontwikkeling vanuit de eerste verdieping van het gebouw kwam. “De brandweer heeft via één van de permanente tweevoudige glazen ramen de brandhaard kunnen blussen. Het vuur was binnen 10 minuten onder controle, terwijl het gebouw na 50 minuten volledig was geventileerd. De rookontwikkeling was vrij intens in het gebouw. Er was vrijwel geen zicht om van binnenuit het gebouw te ventileren”, aldus de voorlichter. De oorzaak van deze brand moet vermoedelijk in de overbelasting van het elektriciteitsnet liggen. Een kopieer- en een faxmachine worden vooralsnog als ‘bron’ aangemerkt.
Coats zegt dat het gebouw vrijwel potdicht was, waardoor het vuur zich onder andere door gebrek aan zuurstoftoevoer gelukkig niet volledig heeft kunnen uitbreiden. Vanwege de constructie in verband met behoud van de monumentale vormgeving zijn in de voorgevel achter de houten schoepen, dubbele glazen ramen aangebracht. Het gebouw is verhuurd aan een dependance van het ministerie van Financiën. Verder legde Coats uit dat de brand op het secretariaat is ontstaan. In de ruimte is er een hoge mate van vuurbelasting (hoeveelheid brandbaar materiaal per oppervlakte-eenheid van en in een gebouw) aangetroffen. Volgens bekomen informatie wordt een grote kwantiteit aan archief in het gebouw opgeslagen. De ruimte heeft wel wat brand-, schroei- en waterschade opgelopen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!