Busvervoer vandaag nog steeds niet gegarandeerd

Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Bootouders in Suriname (OBS), weet nog niet of alle leden van zijn organisatie zijn uitbetaald. Hierdoor is het busvervoer vandaag nog steeds niet gegarandeerd. Er is besloten dat de OBS voorlopig niet meer in de publiciteit zal treden. Volgens Themen zullen de ministeries van Financiën en Onderwijs dat doen. “Als de mensen hebben ontvangen, dan rijden zij wel. Als zij niet hebben ontvangen, gaan zij niet rijden.” De OBS-voorzitter benadrukt dat zaken niet van de bushouders afhangen. Indien het resterend deel van 75% van de gelden zaterdag is uitbetaald, is dat alleen via de Finabank te achterhalen zijn. Dat is nog niet gecheckt. Maandag zal nagetrokken worden of de zaken inderdaad zijn afgerond. Maandag zal de OBS ook in spoedberaad bijeen komen om de nodige contacten te leggen. Het kan niet zo voortduren”, aldus Themen. Het schoolvervoer is al reeds zes dagen ontregeld.
Normalisatie vanaf dinsdag pas nadat gelden maandag zijn gestort
Dagblad Suriname sprak ook met enkele bushouders die dagelijks voor schoolvervoer zorgen. Volgens een bushouder zal maandag worden nagetrokken of de gelden inderdaad zijn gestort. Indien dat wel het geval is, zal het schoolvervoer mogelijk vanaf dinsdag worden hervat.
Gangaram Panday: “Financiën, betaal alle bushouders uit”
NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday zegt aan de krant dat het hem pijn doet om te vernemen dat schoolkinderen al langer dan een week niet naar school kunnen worden vervoerd. “Het is een zeer kwalijke zaak”, stelt de politicus. Het assembleelid richt een verzoek richting het ministerie van Financiën om de gelden van alle bus- en boothouders zo snel als mogelijk uit te keren. Het is volgens Gangaram Panday geen systeem als een deel van de bushouders wel de gelden heeft ontvangen, terwijl de anderen dat niet hebben. “Alle bushouders moeten hun gelden krijgen, omdat zij allemaal hun verplichtingen hebben. Kinderen, leerkrachten en de bushouders worden de dupe hiervan. Daarom moet dit alles zo snel als mogelijk weggewerkt worden.” Gangaram Panday benadrukt dat deze kwestie de volle aandacht krijgt van De Nationale Assemblee (DNA) en vooral de vaste parlementaire commissie van Onderwijs.
Peneux blijft erbij: fout bij Financiën
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft donderdag na indringende vragen in het parlement aangegeven dat het probleem niet op zijn bord ligt. Alle stukken van de bushouders zijn allang in orde en naar Financiën gestuurd. Hoefdraad heeft in een persbericht gesteld dat het probleem niet op zijn ministerie ligt. Peneux blijft echter erbij dat hij heeft aangegeven dat de stukken allang weg zijn. Ook Themen bevestigde steeds dat de stukken bij de banken liggen, maar dat slechts bij mondjesmaat fiat wordt gegeven om uit te betalen. Het probleem ligt volgens Peneux en Themen duidelijk bij Financiën. Het is de krant na herhaaldelijk bellen niet gelukt de Financiënminister aan de lijn te krijgen. Het wachten volgens Peneux is op minister Gilmore Hoefdraad van Financiën die de autorisaties moet geven. De bewindsman van Financiën is intussen teruggekeerd van zijn spoedreis uit Washington. Peneux zelf is ‘moe’ van deze kwestie en weigerde wederom te reageren.
FR

error: Kopiëren mag niet!