Scholen zeker voor 90 procent gesloten

De voorzitter van Mulo Directeurenberaad, Marisa Meyer, zegt dat de scholen matig draaien waarbij sommigen zelf voor zeker 90% zijn gesloten. De scholen zijn voor 90% afhankelijk van het schoolvervoer. De SO-leerstof voor het tweede SO-gedeelte is kort voordat de staking intrad, begonnen. De SO’s zijn normaal doorgegaan. Meyer geeft aan dat bij haar op school er met de ouders is afgesproken dat zij hun kinderen zelf afzetten op school. De leerkrachten die ter plaatse wonen, moeten zich normaal aanmelden want die zijn niet afhankelijk van het busvervoer. ‘Door hen is dus de surveillance gedaan voor de 80 leerlingen van mij die de SO hebben gedaan. Dus de SO ’s zijn met 100% opkomst van de leerlingen doorgegaan.’
Maar het betreft alleen de klassen 4 en de SO’s. Met betrekking tot de eerste, de tweede en de derde klas is er al een achterstand geconstateerd van 5 dagen. “Ik zit me af te vragen hoe ik dat ga inlopen. We willen een zo kindvriendelijk mogelijk inhaalprogramma opzetten want de kinderen zijn niet debet aan de situatie die zich momenteel voordoet.” Het is volgens Meyer belangrijk dat de kinderen de achterstand inlopen, maar je kan de kinderen niet opzadelen met veel lesmateriaal. “Daarvoor zal ik echt waken als directeur. Ik zeg het ook aan mijn collega’s, indien de staking opgeheven wordt dan moeten zij een kindvriendelijk programma maken en kijken hoever zij komen. We zullen het wel bij de autoriteiten verantwoorden wat de reden is geweest dat alles niet afgerond is, maar niemand wordt met leerstof opgezadeld”, zegt Meyer.
De plaatsen waar scholen helemaal zijn lamgelegd zijn Brokopondo, Para, Sipalawini en Marowijne. Van Saramacca en Zanderij weet de voorzitter zeker dat deze helemaal lamgelegd zijn. Alle scholen in het district draaien of matig of helemaal niet. Die scholen zijn afhankelijk van het busvervoer. Er is geen communiqué geweest tussen het Mulo Directeurenberaad en het ministerie van Onderwijs ten aanzien een tussenoplossing met betrekking tot het schoolvervoer. De scholen zorgen in dit kader zelf voor een oplossing. “Wij nemen zelf het initiatief een afspraak te maken met de chauffeurs en de ouders. De ouders zijn eveneens bereid een bijdrage te doen en de school doet dat ook middels geld vergaard door middel van de snoeppauze. We kunnen dit echter niet zolang volhouden. Ik begin me ernstig zorgen te maken, want ik zie nog geen licht in de tunnel en hoe langer de actie voortduurt, hoe groter de achterstand wordt”, aldus Meyer.
.

error: Kopiëren mag niet!