Jogi: “Geen dekkingsplan. Het is een tijdbom”

Alle 9 algemene banken, cambio’s, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) en de Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) zullen ervoor zorgen dat de Centrale Bank van Suriname (CbvS) over voldoende US dollars zal beschikken tijdens de opkomende valutaveilingen van de moederbank. Dit zegt assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Volgens de politicus kreeg hij deze informatie bij de afgelopen presentatie van governor Glenn Gersie in De Nationale Assemblee (DNA). De politicus benadrukt dat het ook duidelijk is geworden dat er geen enkel dekkingsplan is als de veilingen mislukken. Hierdoor kan hij aannemen “dat de CBvS in 25 weken, bij een wekelijkse veiling van USD 10 miljoen, de resterende USD 250 miljoen van onze reserves zal opmaken”. “Het kan een tijdbom worden onder de samenleving!” Jogi zegt dat de CBvS-topman op zijn vragen heeft aangegeven dat de veilingen aanstaande woensdag 2 maart zouden aanvangen. Nu vindt hij het vreemd dat er geluiden zijn dat deze streefdatum niet meer te halen is. Dit, omdat er mogelijk eerst een wijziging moet plaatsvinden van de Wet op de Staatsschuld. Indien de officiële wisselkoers wordt losgelaten, kan het obligoplafond voor de buitenlandse lening worden overschreden. In de wetswijziging wordt meegenomen dat de nieuwe zwevende koers, die via de valutaveiling wordt verkregen, niet van toepassing zal zijn op de bestaande staatsschuld. In de wet is er een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar voor de monetaire autoriteiten hierop. De politicus zegt dat hij hoopt dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hem dinsdag tijdens de openbare vergadering de ruimte geeft om duidelijkheid aan de regering hierover te vragen.
Wat als cambio’s abrupt weigeren om niet meer mee te werken?
“Wanneer de valutaveilingen niet werken en je daarmee de koers niet kan stabiliseren, wil dat dan zeggen dat je al je valuta al kwijt bent en dat de situatie verergert. Op mijn vraag heeft Gersie zelfs niet willen aangeven hoeveel geld er precies gestopt zal worden in de veilingen.” Volgens Jogi blijft de vraag of er dan genoeg middelen zijn om die veilingen te houden en met die veilingen het gewenste doel te bereiken. “Hij zegt: de CBvS gaat veilen, maar er zijn meer spelers op het veld. Namelijk de cambio’s en het bankwezen, die zullen voor de financiële middelen zorgen. Stel dat je wilt veilen, maar je van andere actoren afhankelijk bent om die veilingen te doen plaatsvinden. Als die andere actoren niet meegaan hiermee, wat dan? Gersie heeft aangegeven dat hij ervan uitgaat dat de banken mee zullen gaan.” Het probleem volgens Jogi is dat ook zij binnenkort door hun voorraden heen zullen raken.
Hoe ga je geleende gelden terugbetalen als je ze veilt?
“Als je al deze middelen op de veilingen gooit, wat gebeurt er dan met je leningenplafond?” Het punt volgens de parlementariër is ook dat de geleende gelden terugbetaald moeten worden. “Hoe ga je terugbetalen? Is het niet verstandig om een deel of delen van deze middelen te gooien in de productiesector om over 2 tot 3 jaren eigen valuta te kunnen verdienen? Hierdoor kan je je leningen normaal terugbetalen en tegelijkertijd inkomsten genereren voor het land. Ons probleem vandaag de dag is dat wij geen inkomsten hebben kunnen genereren.” Jogi benadrukt dat de valutaveiling een heel riskante zaak is en er een heleboel vraagtekens rondom dit fenomeen zijn. Jogi zegt dat er ook vragen zijn gesteld met betrekking tot de mislukte valutaveilingen van 1994. Volgens hem heeft Gersie aangegeven dat er toen Nederlandse middelen waren ingezet. Op den duur werd de stroom van deze middelen stopgezet, waardoor er geen enkele keus was dan af te zien van de verdere veilingen. “Als de toestroom van de huidige middelen ook stop wordt gezet, gaat de veer ook springen. De voor- en nadelen van de valutaveilingen moeten op een rij worden gezet en een dekkingsplan moet daaruit komen”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!