Het 17e rijkste land ter wereld gaat naar het IMF en keert met lege handen terug

Hoe is dat mogelijk. Het verschil tussen rijke landen en arme landen ligt niet zozeer in hun beschikking over natuurlijke rijkdommen, maar meer over de beschikking van de enige duurzame bron van ontwikkeling namelijk het intellectueel vermogen tot schepping van visies ideeën concepten en het vermogen om deze in de praktijk te brengen.
Het is voor de zoveelste keer manifest dat politieke partijen welke bevoordeeld worden door het kiesstelsel niet in staat zijn om ook maar enige vorm van ontwikkeling tot stand te brengen. Men heeft een diploma, men kan tamelijk betrekkelijk goed Nederlands praten, maar dat is dan ook alles. Geen prestaties wel patronage en corruptie. Waarom is wederom voor de zoveelste keer op een rij Mauritius de best performende economie van Afrika gevolgd door Zuid-Afrika, Botswana. Weet u dat de inwoners van Mauritius voor een deel bestemd waren voor Suriname? 85% van de inwoners van Mauritius zijn van hindoestaanse afkomst. Er is zelfs een dorp in Mauritius genaamd Suriname waarvan de bewoners oorspronkelijk voor Suriname bestemd waren maar de kapitein van het schip dat ze naar Suriname zou brengen was vermoedelijk een echte zoetwater kapitein of was dronken, of kon het kompas niet lezen.
Waarom is de president van de centrale bank van Zuid Afrika een blanke mevrouw en de minister van financiën wederom een hindoestaan. Diverse Afrikaanse landen hebben personen van hindoestaanse afkomst als minister van financiën of economische zaken. Zuid-Afrika is het hoogst ontwikkelde land van Afrika met voornamelijk inwoners van Afrikaanse afkomst. De leiders weten bliksems goed dat als ze niet naar het stenentijdperk willen terugkeren dat ze dan het management van de economie aan anderen moeten overlaten. Nergens is dat zo pregnant als in Barbados welke als enig niet blank land in de top 50 van de Human Development Index zit. Blanke slaven van Ierse afkomst zijn daarvoor verantwoordelijk. Wat sommige politici in Afrika goed weten is dat alleen door prestaties een samenleving vooruit kan gaan. Maar onze negers zitten genetisch anders in elkaar. Afrika heeft de grootste genetische diversiteit, er zijn meer dan 6000 talen en stammen. In Suriname heeft men alles gedaan om te voorkomen dat mensen gaan produceren en gaan presteren. Studenten van Botswana die na hun studie in Europa naar Botswana terug keerden hebben datgene wat ze geleerd hadden ook in de praktijk gebracht en Botswana is als enige echt Afrikaans land een voorbeeld van hoe het moet. Die van Suriname waren en zijn nog bezig met allerlei nep ideologieën. Presteren is voor vele politici in Suriname een vies woord, ze gaan hun aanhang niet oproepen tot harder werken, tot sparen, tot investeren et cetera.
Vandaar dat het land vol zit met billenpoetsers. Dat zal het IMF niet ontgaan zijn. En zij zullen hun voorwaarden gesteld hebben en deze voorwaarden zullen moeilijk acceptabel zijn voor politici die gewend zijn met geld te smijten let wel met andermans geld te smijten. Het IMF is meestal het referentiepunt voor andere kredietverschaffers.
Productie en prestatie, niet billenpoetsen, is de basis van een samenleving. Het feit dat wij tot nu toe niets vernomen hebben van onze regering omtrent het IMF, betekent dat onze regering nu redeloos radeloos en hopeloos vast zit. Het IMF blijkt geen Sinterklaas te zijn misschien wel Pieterbaas. Intussen wordt er allerlei amateuristische kleinkunst aan de samenleving gepresenteerd in de vorm van ondoordachte valutaveiling en ondoordachte invoering van een btw. Het wiel wordt telkens weer opnieuw uitgevonden. Btw is al lang afgewezen al sinds de periode van toetreding tot de Caricom. Het is een achteraf belasting terwijl de omzetbelasting een zekere voorheffing is. Voor de invoering van btw is een goede administratie bij de gehele handel noodzakelijk. Eentje die transparant is, duidelijk is en niet vatbaar is voor knoeierij. Daarvoor moet je beslist niet in de Bahamas gaan kijken want dat land is geheel niet representatief voor de Caricom en onze situatie.
Is productie de basis van een samenleving dan zijn investeringen de bloedsomloop van de economie. En die investeringen gaan niet komen zolang de economie die structureel ziek is niet wordt hersteld dat wil zeggen wordt gesaneerd en geherstructureerd. Deze situatie ben ik overal tegengekomen waar ik gewerkt heb waardoor ik altijd verplicht was om het betreffend bedrijf of ministerie te herstructureren en te reorganiseren.
Eigenlijk hoort elk bedrijf of ministerie of instituut elke vijf jaar een grondige doorlichting te ondergaan. Dat gebeurt niet omdat onze politici een gebrekkige ontwikkeling hebben voor wat betreft sociaaleconomische ontwikkeling, planning organisatie en management.
Dus vermoedelijk gaat de regering gewoon op de oude voet door, koopkracht gaat dalen, de verarming gaat toenemen, de werkloosheid gaat nog meer toenemen, vooruitzichten zullen gaan richting nihil tot negatief, corruptie en criminaliteit gaan toenemen. We naderen een culminatiepunt wanneer bedrijven als staatsolie gaan moeten saneren, bedrijven gaan moeten sluiten, de kosten van levensonderhoud grote delen van de samenleving zullen veroordelen tot de bedelstaf.
Het 17e rijkste land ter wereld, we zijn de laughing stock van het Caribische gebied. Olympisch kampioen, wereldkampioen, Zuid-Amerikaans kampioen, pan-Amerikaans kampioen, Caricom kampioen in billenpoetsen.
En dan is het helaas pijnlijk te moeten constateren dat de mensen die aan de vooravond van de onafhankelijkheid het land verlaten hebben dat zij gelijk hebben gehad. Ze hebben hun instincten gevolgd, instincten die hun Afrika zo een 100.000 jaar geleden hadden doen verlaten. Als George Hindorie zou zien wat er van zijn land geworden is dan zou hij onmetelijk spijt hebben van zijn medewerking aan de totstandkoming van de onafhankelijkheid.
Richard B. Kalloe

error: Kopiëren mag niet!