Veiligheid toeristen niet onderschatten

In de media is de laatste dagen opgevallen dat er veel overvallen en aanrandingen worden gepleegd op toeristen onder meer op de openbare weg. Suriname is relatief een zeer veilig land, ook voor toeristen. Er zijn groepen hier die een ingebakken haat hebben tegen de soort toeristen die we hier in Suriname krijgen. Ook zijn er geen religieuze of politieke bewegingen in die richting. Wel worden toeristen gezien als personen die geld met zich meedragen of veel geld hebben. Daders die personen uitzoeken buiten, om die te beroven zullen wanneer de intensiteit van overvallen omhoog gaat, ook toeristen tot hun opties rekenen. Vooralsnog lopen toeristen vrij en blij en ongestoord op straat. Suriname is in de regio een van de veiligste landen. Dat moeten wij zo houden, vooral nu wij zeggen dat toerisme groter moet worden wat betreft zijn aandeel in het bbp. Die potentie is er vanwege onze mooie natuur en de unieke gemeenschappen met unieke cultuur in het uitgestrekte binnenland tot aan de grens met Brazilië. We hebben een enorme biodiversiteit en ongerepte bossen en mooie uitzichten daarop via de bergen. Sportvisserij kan bevorderd worden, er zijn zelfs historische wandtekeningen van de inheemse volken. In het stedelijk gebied moeten wij de cultuurkalender een vaste plaats geven en meer verkopen op de hoogtijdagen die breed gevierd worden, variërende van de Avondvierdaagse tot Diwali. Organisaties moeten aan de cultuuragenda gekoppeld worden. We slaan daarmee twee vliegen in een klap: cultuurontwikkeling en –conservatie en economische activiteit met een bijdrage aan bbp. Uit de toerismecijfers van Suriname blijkt dat jaarlijks een aantal toeristen het land bezoeken, voornamelijk voor familiebezoek. De groep echte toeristen moeten meer gestimuleerd worden, omdat zij belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de horecasector. Wat wel opgevallen is, is dat de daling van de olieprijs en de prijs van kerosine, geen invloed heeft gehad op de prijs van de vliegtickets naar Suriname vanuit SLM en KLM. Dat is een heel vreemde ontwikkeling en geeft aan dat er iets vreemds aan de hand is met de bepaling van de prijs. Suriname is nog niet ‘gebrand’ op de wereldtoerismemarkt, onze ambassades doen niet genoeg om ons te branden op de verschillende nationale toerismebeurzen. Dat is allemaal nog braak terrein. Suriname is een bezienswaardigheid, ook vanwege de niet ‘gephotoshopte’ plaat van de gebedshuizen van de moslims en de joden aan de Keizerstraat. Dat is een levensles dat naast elkaar bestaan en elkaar ook helpen met parkeermogelijkheden etc. ook bestaat. Dat is een enorme plaat tegen de achtergrond van de groeiende intolerantie in bepaalde landen. Veiligheidsbedreigingen komen voornamelijk van twee kanten: aan de ene kant is er de persoonlijke veiligheid en aan de andere kant de verschillende virussen die in de tropische landen voorkomen. Deze laatste kan te maken hebben met klimaatsverandering. Zowel de veiligheid als de openbare gezondheid zijn van belang voor het toerisme en dat besef moet er wel zijn. Want je kan staan op een beurs, maar er is een bericht dat het gevaarlijk is om naar Suriname te gaan vanwege het Zikavirus. Een bijzondere vermelding van het voorkomen van dit virus is opgenomen in het reisadvies van Buza Nederland over Suriname. Recent is een nieuwe vlieglijn geopend naar Barbados en dat kan nieuwe impulsen geven aan onze economie. Er zijn goede toerismeopleidingen nodig op mbo- en hbo-niveau om een goede toerismesector te ontwikkelen in de breedte en in de diepte. Een goede peiling om te achterhalen hoe men over Suriname denkt is het reisadvies dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft. Er staat met betrekking tot veiligheid dat in Suriname (gewelddadige) criminaliteit kan voorkomen. Hierbij gebruikt men soms vuurwapens of kapmessen. Deze aanpassing kwam nadat er op twee momenten er clashes kwamen tussen marrons en groepen buitenlanders nabij gemeenschappen waar de marrons wonen. Deze vermelding doet denken aan een waarschuwing zoals het zou gelden in een Afrikaans land beneden de Sahara. We zijn zelf schuldig voor deze aanpassing. Een aantal voorzorgsmaatregelen wordt aan de Nederlandse toerist aanbevolen. Afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken, moeten worden vermeden. ’s Avonds op straat lopen is dus impliciet afgeraden, omdat de straten zelfs in Centrum Paramaribo stil zijn. Dat van de parken is een vergissing, men had liever Palmentuin kunnen zetten want meer is er niet. Ga in de nacht niet alleen de straat op. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum in Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich bij het Torarica hotel. ’s Avonds worden dus alle toeristen aangeraden om in de nabijheid van Torarica te zijn. Dat is een minuscuul klein stuk territorium afgezet tegen de oppervlakte van het stedelijk gebied. ‘Draag geen opvallende juwelen’, wordt gezegd terwijl iedereen van hoog naar laag dat wel doet. Kennelijk weet de Surinamer zich te beschermen, hoe doen ze dat? Draag andere kostbaarheden onopvallend bij u of laat ze achter in uw hotel of pension. Verlies uw bezittingen niet uit het oog. Suriname is in een categorie van goed naar kwaad wat veiligheid betreft, in de derde categorie. ‘Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Suriname. Dit heeft te maken met criminaliteit’, is de algemene informatie voor reizen naar Suriname. De aanvallen op de toeristen zijn hopelijk toevallig, maar onze nieuwe korpschef moet de zaak goed volgen. Het moet niet naar erger gaan, juist verbeteren. Met dit artikel wordt niet beoogd te stellen dat de veiligheid van toeristen veel meer waard is dan de veiligheid van de ingezetenen zelf.

error: Kopiëren mag niet!