Ondernemers vogelvrij verklaard?

Dat we thans in een moeilijke situatie verkeren, mag duidelijk zijn en we hopen natuurlijk allemaal dat de goede tijden weer aanbreken. Althans dat laatste lijkt volgens mij alleen maar zo want de “rijken” maken zich echt niet druk. Hoe meer chaos des te makkelijker om te roven. Geld heeft de plaats van verantwoordelijkheid bij velen overgenomen. De drang naar veel geld in korte tijd is elke dag weer te merken. Het komt zelfs voor bij mensen die vanwege hun functie juist er op moeten toezien dat misdadigers niet de kans krijgen om mensen te beroven van hun bezittingen. Het is niet zomaar dat velen hun eigendommen op naam van een stichting doen. Dit is een mogelijkheid om uw eigendommen te beschermen tegen misdadigers. We klagen al vele jaren over corruptie. Maar zolang we nog merken dat misdadigers vrijuit gaan door de bescherming die zij genieten door zelfs bij wet aangestelde personen, dan is het einde zoek. Iedereen kent iedereen. In een kleine maatschappij is het juist meer dan noodzakelijk om harde maatregelen te treffen om zo de hardwerkende burgers te beschermen. Maar als opeenvolgende regeringen deze noodzaak nooit hebben ingezien, dan zijn de gegoede burgers in mijn ogen allemaal vogelvrij verklaard.
Erger nog, het zo belangrijke ondernemerschap voor de ontwikkeling van het land is mijns inziens niet beschermd door de overheid. Althans particuliere ondernemers worden er steeds de dupe van. Instellingen die het ondernemerschap zouden moeten stimuleren, torpederen de ondernemingen en hebben niets te maken met het brodeloos maken van vele werknemers. Als zij maar kunnen roven en zichzelf kunnen verrijken. Deze misdadigers hebben lak aan de wet van Karma. Helaas zitten de slachtoffers alleen maar te hopen dat karma zal toeslaan want verder zijn er weinig verantwoordelijken die dit gedrag de kop in kunnen en willen drukken. Dit is nu eenmaal het nieuwe Suriname!
De mentaliteit in dit land zorgt voor stagnatie in de ontwikkeling. Het lijkt een heerlijk land om te leven maar in feite is het alle manieren bedenken om je eigendommen te beschermen en dat is al een reden waarom mensen er voor kiezen om de woning te barricaderen met diefijzer terwijl het niet eens zo erg gesteld is met de criminaliteit. Feit is wel, er heerst grote angst. Dat komt door de wetenschap dat de misdaad in Suriname niet onderschat moet worden. Fraude/bedrog/chantage en ga zo maar door. Zolang de misdadigers zich maar iets kunnen toe-eigenen is het angstig om je heen. Als je als burger hiermee geconfronteerd wordt, is er geen instrument om naar toe te gaan en de zaken te bespreken en te laten zien. De afstand naar het Hof van Justitie is te lang. Er moeten kortere lijnen zijn tussen het Hof van Justitie en de burgers. Op dit moment is de burger direkt aangewezen op een advocaat terwijl dat niet altijd betaalbaar is waardoor velen dus met lede ogen moeten aanzien dat ze finaal de grond in worden geboord door de hoge instanties. De regelgeving voor de politie moet verder ook zo worden aangepakt dat fraudezaken niet te snel worden doorverwezen als zijnde een civiele zaak maar dat informatie van verdachte omstandigheden als direkt aanleiding kunnen en mogen zijn voor de politie om een onderzoek op te starten. Dat zou al een belangrijke ontwikkeling zijn om de misdaad aan te pakken. Zolang grote organisaties zich beschermd voelen, zullen vele burgers slachtoffer worden en dat kan en mag niet door de overheid geaccepteerd worden. Burgers beschikken over veel meer informatie omtrent de misdaden maar als ze nergens mee terecht kunnen, worden ze moedeloos. Een brief schrijven naar de PG maakt de afstand voor de burgers te lang. Waarom geen instantie als de Ombudsman? Waarom geen instantie met bevoegdheden als de CLAD waar de burgers naar toe kunnen stappen? Deze ontwikkelingen zouden het gevoel van rechtsstaat alleen maar vergroten waardoor er minder slachtoffers zullen vallen en dus minder criminaliteit zal zijn. Het zijn simpele mogelijkheden om de misdaad aan te pakken. In de opsporing moet duidelijk zijn dat veel informatie omtrent strafbare feiten bij de burgers zit, maar deze informatie gaat verloren door de slechte infrastructuur en onverantwoordelijk gedrag. Er is heel veel werk aan de winkel voor de minister van JusPol. Als actieve jurist is zij op de hoogte van heel veel van deze misstanden. Alleen moet zij nu haar huidige positie gebruiken om daadwerkelijk de koe bij de hoorns vatten. Succes ermee minister.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!