Moskeeën Nickerie kregen niets van Sport- en Jeugdzaken

Het is niet alleen bij de brushcutters, zand en doelpalen gebleven. De ex-minister van Sport- en Jeugdzaken, Bangbang Ismanto Adna, en de ex-parlementariër Oesman Wangsabesari, beide van de Nieuwe Stijl KTPI (NSK)-beweging, zijn mogelijk bij nog een schandaal betrokken, met dezelfde modus operandi. Het vorige schandaal, welke door Dagblad Suriname werd uitgeplozen en gepubliceerd in augustus 2013, was met sportverenigingen, nu betreft het religieuze verenigingen. De VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien diende donderdagavond bij de laatste dag van de begrotingsbehandelingen stukken in bij de DNA over een vermeende corruptiezaak, waarbij geld aan diverse moskeeën in Nickerie is toegekend door de toenmalige minister Adna. Deze gelden zouden nooit bij deze Islamitische verenigingen zijn aangekomen. ‘Echt niet, echt niet! We hebben geen cent gezien, noch enig hulp ontvangen van het ministerie’, zegt Hendrik Karmin. Hij is de voorzitter van het regionaal bestuur West van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS).
NSK zelf gevraagd
Karmin legt uit dat het niet alleen om acht moskeeen gaat. ‘Het zijn er bijna 20 waar de NSK met Wangsabesari en Adna zijn geweest eind december 2014. Niet wij, maar zij hebben ons gevraagd of we geen hulp willen in de vorm van bijvoorbeeld een airco of bouwmaterialen. Ons werden bedragen van SRD 4.000 tot SRD 6.000 voorgehouden. Wij moesten alleen een brief met een begroting richten naar het ministerie. Daarna hebben we nooit meer iets gehoord van ze. Noch minder hebben we iets ontvangen. Nu blijkt dat ze het dubbele van wat wij hadden gevraagd, hebben goedgekeurd’, zegt de voorzitter. Karmin was dan ook stomverbaasd om te horen dat Islamitische verenigingen hulp hebben gekregen van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Hij vertegenwoordigt 6 van de 8 moskeeën die Dagblad Suriname in zijn editie van zaterdag publiceerde. ‘Het ministerie heeft ons naam door het slijk gehaald. Wij van de gemeente bemoeien niet met politiek. Het is heel erg dat deze mensen politiek met ons hebben bedreven’, zegt Karmin.
Caylon Vastgoed
Nadat de Islamitische verenigingen hun aanvraag op 26 december hadden ingediend, heeft Adna enkele dagen hierna, op 31 december 2014, Oudjaarsdag, alle aanvragen goedgekeurd en opdracht gegeven om de gelden te doen storten voor Caylon Vastgoed NV. Dit bedrijf zou volgens de goedgekeurde beschikking de airco’s en ander materiaal leveren aan de Islamitische verenigingen. Dagblad Suriname heeft via een KKF-uittreksel de persoon achter Caylon Vastgoed kunnen achterhalen. Deze is de Nederlander Dick van Kanten. Hij was in september 2015 een week lang aangehouden als eerste verdachte in mogelijke corruptiepraktijken bij de EBS, nadat een Clad-onderzoek was ingesteld. Van Kanten kreeg via een ander bedrijf van hem, Greenland NV, miljoenen euro’s aan voorschotten van EBS voor bestellingen, maar heeft nooit geleverd. Hij werd vastgehouden op verdenking van verduistering. Hij kwam op vrije voeten, nadat zijn advocaten met succes voor hem procedeerden. De advocaten vonden dat het niet om een strafzaak, maar een economisch delict ging dat buiten proces afgehandeld kon worden.
President faciliteert corruptie
De parlementariër Gajadien gaf eerder tegenover Dagblad Suriname al aan dat de president corruptiefaciliterend bezig is. Uit de stukken blijkt dat het ministerie, zogenaamd volgens de comptabele regels, gelden heeft overgemaakt aan diverse organisaties. Feit is dat deze gelden nooit zijn aangekomen bij de organisaties. Dit gesjoemel met staatsmiddelen heeft plaatsgevonden, toen Ismanto Adna aanzat als minister van Sport- en Jeugdzaken. In 2013 bijvoorbeeld gunde Adna de helft van het SRD 650.000 kostend project inhoudende levering van brushcutters, zand en doelpalen aan Stichting Trojour, aan de eenmansstichting van zijn partijgenoot Wangsabesari. Naast personeelsleden wenst ook het assembleelid dat er een Clad-onderzoek wordt ingesteld om het gesjoemel met staatsmiddelen verder te onderzoeken.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!