Assembleeleden spuwen gal over besloten DNA-vergadering

Alle assembleeleden van de oppositionele fracties van de PL, NPS, VHP en Abop spuwen hun gal over de besloten huishoudelijke vergadering dat voor dinsdag door DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons was uitgeschreven. Alle vier fracties besloten massaal weg te blijven. “Het kwaad is al geschied door de wijze waarop deze zaak vorig week in de openbare vergadering is besproken. Als er nu informatie gegeven wordt en correcties gepleegd worden, moet dat in het openbaar gebeuren”, stelde een zeer verhitte Ronnie Brunswijk tegenover journalisten. De Abop-leider is zelf niet te spreken dat de NDP misbruik maakt van de numerieke meerderheid van de coalitie om haar wil door te drukken. Dat is om alles eraan te doen om de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan te hinderen. Binnen de vergadering heeft Geerlings-Simons de coalitie zover gekregen om de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2016 on hold te zetten, totdat de terugroepwet onder een vergrootglas is geplaatst. Volgens assembleelid Dew Sharman begon de voorzitter tijdens de vergadering insinuerend te praten, alsof de fout bij het lager personeel lag. “Wij als oppositie merkten toen op dat deze kwestie al in het openbaar is besproken. Het zou dus verstandig zijn om de kwestie wederom in het openbaar verder te bespreken. Te meer nog, omdat de samenleving wacht op informatie. Als wij in zo een gesloten sessie vergaderen, straalt dat geen vertrouwen uit naar de samenleving. Temeer nog schaadt het de integriteit van het parlement”, stelt Sharman. Patricia Etnel van de NPS is ook niet te spreken dat oppositieparlementariërs gemuilkorfd worden, wanneer zij hun mening willen uiten.
‘De situatie is precair’
Ook waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien is niet te spreken over de handelingen van de DNA-voorzitter. Volgens hem zit het land in grote problemen en zal de schorsing van de begrotingsbehandeling voor nog meer calamiteiten zorgen. Daarnaast verwijst hij naar de steeds erger wordende Zika-epidemie waarvoor dringend geld nodig is. “De situatie is precair, maar men wenst politieke belangen naar voren te schuiven”, stelt Gajadien. Hij werd bijgestaan door de leden Patricia Etnel, Mahinder Jogi, Jitendra Kalloe, Dew Sharman en Dyotisch Jaggernath. Al deze leden vinden het onmogelijk dat zulke handelingen over het hoofd van het volk worden gevoerd. Al deze leden vinden dat de terugroepwet reeds in werking is gezet tegen Sapoen en Chitan. Indien de DNA-voorzitter samen met de coalitie erin slaagt om de terugroepwet te wijzigen, zal dat volgens hun een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis betekenen. “De wet kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Net als bij het doordrukken van de Amnestiewet, wil de coalitie ook weer interveniëren in een zaak die onder de hamer is bij de rechter”, benadrukt Gajadien.
Sapoen en Chitan krijgen steun coalitie
Brunswijk vindt dat de PL-dissidenten reeds een tijd steun krijgen van de coalitie. Hij verwees naar de spreektijden van de overlopers tijdens de begrotingsbehandeling. Toen hadden zij gebruik gemaakt van 2 uren spreektijd van de NDP-fractie. NPS-topman Gregory Rusland onthulde vrijdagmiddag tijdens een persconferentie dat de twee Pertjajah Luhur dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan tijdens de begrotingsbehandeling gebruik zouden hebben gemaakt van de spreektijd van de fractie van de NDP. Slechts de leden Paul Somohardjo, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink maakten gebruik van de drie uren die aan de PL-fractie waren toebedeeld. “De erkenning van de fractie van de PL is terug te vinden in de spreektijdenregeling, waarbij ieder assembleelid van de PL ongeveer een uur had voor zijn bespreking. De PL heeft dan volgens de officiële lijst van DNA drie uren gehad. Waar zijn die twee uren van de heren Chitan en Sapoen?”, stelde Rusland. Somohardjo vulde aan dat de twee uren van de dissidenten aangevuld waren door de NDP-fractie van André Misiekaba. Volgens Somohardjo heeft Karta-Bink na aanvraag bij assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bevestigd gekregen dat de spreektijden inderdaad van de paarse fractie afkomstig waren. Ondertussen heeft de PL een strafrechtelijke klacht tegen Simons ingediend bij de procureur generaal. Nagegaan wordt hoe nu de Interparlementaire Unie (IPU) over deze zaak te melden. Het parlement komt donderdag weer bijeen.
FR

error: Kopiëren mag niet!