Trinidad kondigt noodsituatie aan vanwege Zikavirus

Trinidad en Tobago heeft een nationale gezondheidszorgnoodsituatie verklaard ten aanzien van het door muggen overgebrachte Zikavirus. De minister van Volksgezondheid, Terrence Deyalsingh, maakte bekend dat het virus een duidelijke bedreiging vormt voor Trinidad en Tobago. Hij waarschuwde zwangere vrouwen om zich te beschermen tegen de Aedes Aegypti-muggen. Deyalsingh zei dat een snelle reactie-eenheid werd opgericht om het Zikavirus agressief aanpakken. Alle ministeries en de nationale veiligheid en andere overheidsinstellingen zullen betrokken zijn bij het programma, dat in de komende weken van de grond zal komen. Deyalsingh zei dat het hele land bespoten zal worden, evenzo zullen programma’s ingesteld worden om burgers te informeren over het virus. Alle grote Carnavallocaties zullen ook worden bespoten. Deyalsingh zei dat alle leden van het parlement worden betrokken bij het programma en hij riep alle burgers op om ook hun deel te doen. Echter merkte hij op dat het niet praktisch is om toeristen te screenen bij binnenkomst van het land. Het hoofd van de World Health Organization, dr. Margaret Chan, zei dat het virus dat gelinkt wordt aan aangeboren afwijkingen bij kinderen in Brazilië, van een milde bedreiging naar alarmerende proporties is veranderd en dat er geen bekend vaccin voor het Zikavirus is. ‘Het beste wat we nu kunnen doen, is erachter te komen hoe de muggenpopulatie onder controle te houden.’
Minister Pengel uitlandig
Momenteel zijn zowel minister Patrick Pengel van Volksgezondheid als BOG-directeur Lesley Resida uitlandig. De minister zou naar een conferentie zijn in Unasur en Resida naar Geneva. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) praat in Genève over de impact van de uitbraak van het Zikavirus. Om de muggenpopulatie terug te brengen in Suriname is het ministerie ook een landelijke campagne gestart, vooral in gebieden waar de meeste gevallen rond Zika geregistreerd zijn. Bewoners krijgen informatie wat zij moeten doen om zich te beschermen tegen muskietenprikken, vanaf het afsluiten van waterhoudende vaten, tot het insmeren van muskietengel en het liefs slapen onder een muskietengaas. Resida had met betrekking tot het bespuiten gezegd dat massaal gif spuiten erg ongezond is voor de omgeving en bovendien loopt men het risico dat dat de muskieten resistent maakt. Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook richtlijnen voor scholen uitgestuurd. Wil de burger meer informatie over het virus, moet hij zelf BOG contacten.

error: Kopiëren mag niet!