Surinaamse producten

Het is voor mij onbegrijpelijk dat bepaalde Surinaamse winkels een heleboel producten verkopen, behalve de Surinaamse. Het was een paar weken geleden, toen ik boodschappen aan het doen was en opmerkte dat er alleen maar geïmporteerde wasmiddelen lagen. Een paar mensen die om mij heen stonden waren zelfs van mening dat een aantal goed geïntegreerde geïmporteerde merken Surinaamse producten waren. Na zorgvuldige bestudering van de verpakkingen bleken deze ook importproducten te zijn. Op een feestje laatst had ik het erover dat ik alleen maar Surinaamse producten wil gebruiken. Een aantal mensen vroegen zich af waarom, een aantal lachte me uit en zeiden Suriname maakt niets, een andere groep had het erover dat de Surinaamse producten duurder zijn dan de geïmporteerde producten. Dat kon natuurkijk nooit waar zijn. Tot ik vandaag zag dat een pakje houdbare Surinaamse melk inderdaad één SRD duurder was dan de import versie. Hoe is dit mogelijk? Die koeien worden aan de andere kant van de wereld gemolken, de melk wordt gekoeld, gepasteuriseerd (langer houdbaar gemaakt door verhitting), verpakt, op de boot gezet, invoerrechten enzovoorts, transport naar de winkel. Hoe kan deze melk dan toch goedkoper zijn dan de melk die bij wijze van spreken hier om de hoek verwerkt wordt?
Toen ik vandaag, na het melk incident, tegen mijn man zei dat mijn nieuwe column maar over de ongelijke prijsverhouding moest gaan, kreeg ik als reactie dat dit toch niets te maken heeft met onderwijs of opvoeding. Nou de melk heeft daar inderdaad niets mee te maken, maar de rekensom die erbij hoort, is wel degelijk fout.
Het gras aan de overkant is altijd groener, kent u dat spreekwoord? Wat niet van jou is lijkt altijd mooier te zijn. Weet u wat het probleem hier, volgens mij is, dat men niet weet wat er aan de overkant is. Het buitenland lijkt een perfecte droomwereld te zijn. Ga er toch eens heen en zie zelf of het gras daar wel zo groen is. Als de Surinaamse bevolking zou kunnen beseffen dat we echt wel vooruit kunnen als iedereen zich daar maar voor zou inzetten. Voor mij is het dat wij beginnen de producten van het eigen land te gaan gebruiken. De kwaliteit doet voor mij niet onder voor de A merken uit het buitenland. Suriname heeft zoveel potentie. Waarom maken we daar geen gebruik van?
Vazra Ramgoelam
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!