Neuropsychologie bekijkt stoornissen die zorgen voor ontregeling hersenen

Neuropsychologie.1Neuropsychologie is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog toen mensen met schotverwondingen vooral in het hoofd stoornissen begonnen te vertonen. Stoornissen treden veelal in de persoonlijkheid, in de emotie en in het denkvermogen. De neuropsycholoog is de persoon die tracht om deze stoornissen te revalideren. “Neuropsychologie is een specialisatie en ben je verwezen naar een neuropsycholoog, dan wil dat zeggen dat zaken in de hersenen niet helemaal goed functioneren. De hersenen is het orgaan dat de emoties, het denken en andere zaken reguleert”, zegt Sila Kisoensingh, neuropsycholoog. Ze geeft aan dat als er iets is die ons emotioneel uit balans doet geraken of heeft geraakt of als we concentratiestoornissen hebben, of het geheugen gaat achteruit, ook stoornissen in het gedrag, zo iemand eventueel verwezen kan worden naar een neuropsycholoog. Mensen kunnen veelvuldig in alle levensfasen wel eens een dip krijgen. Dat kan ook vanwege een externe gebeurtenis plaatsvinden. Maar voor een simpele dip hoeft men niet verwezen te worden naar een neuropsycholoog. Uit een dip komt men vanzelf. Een goede nachtrust is van eminent belang. Niet genoeg slapen, kan zorgen dat je studie, werk en opname negatief beïnvloed wordt. In combinatie met leuke activiteiten, zoals een film bekijken of de auto wassen, zorg je zelf voor een balans. Een depressie is een stemmingsstoornis, dat wil zeggen dat we voor een langere periode (ongeveer 2 weken ) niet vanzelf uit die dip geraakt.
Stress
Stress wordt veroorzaakt door bepaalde zaken, die als mens op je afkomen en die je uit balans brengen. “Heel persoonlijke dingen kunnen dat teweegbrengen, zoals een echtscheiding, een grote lening, de sociaaleconomische situatie die wij een stress bron noemen. Deze stressbronnen kunnen ook andere storingen veroorzaken met betrekking tot je gezondheid, zoals hartklachten ademhalingsklachten, eetstoornissen, menstruatieproblemen, noem maar op.” Suïcidegevallen hebben meestal ook een lange weg afgelegd, één die meestal gekenmerkt wordt door depressie. Bij depressie zijn de symptomen wel zichtbaar.
De gevallen die volgens Kisoensingh toch meer voorkomen in Suriname zijn leerstoornissen onder de kinderpopulatie, dyslexie, dyscalculia, emotionele problematiek, hechtingstoornissen en bij volwassen kom je relatieproblemen en seksuele problemen tegen. Neuropsycholoog Kisoensingh heeft opgemerkt dat mensen die hun banden met de geestelijke hebben verstrekt, deze mensen in hun herstel van de Goddelijke kracht heel vaak wel rustiger worden. “Die rust draagt bij in het brengen van die balans tussen de hersenen en het lichaam, vandaar dat psychologische therapieën veelal ook daarop gebaseerd zijn”, aldus Sila Kisoensingh.

error: Kopiëren mag niet!