Nurmohamed: “Suriname gaat richting Zimbabwe”

“Het is bekend dat Suriname in de top 5 landen zit met één van de hoogste werkloosheidscijfers in de regio. Er waren meer dan 20.000 werklozen anno 2015 in Suriname. Ik vermoed dat het cijfer in realiteit hoger ligt en de trend waarschijnlijk ook zal doorgaan. Samen met de val van de economie denk ik dat wij richting Zimbabwe gaan.” Dit zei assembleelid Riad Nurmohamed tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens Nurmohamed is Zimbabwe een land met 90% werkloosheid, terwijl het de knapste president heeft met bijna 5 universiteitstitels. “Een zeer intelligente president, een zeer hoge gdp, zij hebben voldoende natuurlijke hulpbronnen. Wat is er dan mis in het land?” Volgens de volksvertegenwoordiger, die zelf docent is aan de Adekus, mag de regering zelf vergelijken en haar eigen conclusies trekken.
Begrotingen 2016: meer uitgaven dan inkomsten
De verantwoording over de economische crisis baart hem toch wel zorgen. Nurmohamed presenteerde cijfers uit officiële rapporten van het ministerie van Financiën. Tussen 2005 en 2010, de niet-Bouterse regering, en 2010-2015 (Bouterse 1) is te zien dat er in 2007 al een val was in onze economie. “Mijn vermoeden is dat zulks door deviezen komt, waarbij er teveel geld in omloop was. In 2015 zie je dat die val ernstiger geworden is.” Volgens de parlementariër hebben wij niet geleerd en gekeken wat er gaande was in ons land. De grootste oorzaak is dat de uitgaven in begrotingen altijd groter zijn geweest dan de inkomsten. “Ik weet niet hoe u mij gaat overtuigen, maar ik ben er pertinent tegen dat we een begroting hebben, waarvan de uitgaven groter zijn dan de inkomsten.” De VHP’er benadrukte dat er maar één manier is om uit die dip te komen. Dat is om de uitgaven om te zetten naar inkomsten.
Misiekaba: “Sociale programma’s werken”
“Wanneer een fractielid, dat geen wetenschapper is, aangeeft dat wij richting Venezuela koersen, dan begrijp ik dat, maar wanneer de wetenschapper daar staat en hier dingen zegt dat Suriname richting Zimbabwe gaat. Op basis van welk onderzoek? Wat zijn de indicatoren? Waar zijn de onderzoeksresultaten wetenschapper?” Volgens NDP-fractieleider Andre Misiekaba hebben wij in de jaren ‘90 onder Nieuw Front het hoogste inflatiecijfer in dit land gehad met 68.5%. Misiekaba hekelde het feit dat er wordt aangegeven dat sociale programma’s niet werken. “Ik weet dat u komt uit een rechtsgeoriënteerde partij, die niet gelooft in sociale programma’s. Ik weet dat. Gaat u dat uitleggen aan de mensen op Latour, Henarpolder, Welgelegen, Koewarasan en Klaaskreek.” De NDP-topper benadrukte dat wij hier een gebalanceerd inkomen hebben, waarbij steeds op een rechtvaardigere manier het inkomen wordt verdeeld. Wat hem betreft heeft de NDP-regering ervoor gezorgd dat er gestart is om dat te doen.
Belfort: “Wi ai lafoe, ma tide na dey o menie s’ma no mang njang”
De situatie in het land is volgens Abop-parlementariër Edward Belfort veel ernstiger dan wij hier aan het aankaarten zijn. “De realiteit is daar. Wat Misiekaba kennelijk bedoelt te zeggen, is dat de situatie, als wij niet oppassen, erger zal zijn dan misschien Zimbabwe zelf. We gaan in elk geval niet richting Dubai. Helemaal niet. Het is triest, heel triest. De mensen daar zitten nu te kijken. Ze zijn eigenlijk al gepakt geworden. Wij zitten hier en wij praten, maar hun magen zijn niet gevuld. Dat is de realiteit.” Belfort vroeg de regering om zo snel als mogelijk maatregelen hiertegen te treffen. “Anders gaan wij zeker erger worden dan Zimbabwe. Een blik Morjon Sardien kost al SRD 9.75. Waar gaan wij naartoe? Wi ai lafoe, ma tide na dey o menie s’ma no mang njang. We gingen voor nog 5”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!