Samen Chinees Nieuwjaar vieren in Suriname

De Chinese samenleving is door de jaren heen een belangrijk onderdeel van de Surinaamse samenleving geworden en levert haar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Yang Zigang, ambassadeur van China in Suriname, benadrukt hiervan uitgaande ook de vriendschappelijke betrekkingen tussen Suriname en China zullen worden voortgezet. De Tempel Fair is een eendaagse activiteit, die georganiseerd wordt door de Suriname Chinese United Association (SCUA) en de Chinese ambassade. Dit jaar wordt de tweede Tempel Fair gehouden op 7 februari. De activiteiten rond de nieuwjaarsviering bestaan uit twee delen. Het eerste deel is de Tempel Fair zelf, dat in de ochtend en middag wordt gehouden. In tussentijd wordt er ook een voorstelling van Chinese expositie gehouden. In de avonduren wordt er een grote Chinese voorstelling gehouden. 8 februari is de dag van het nieuwe jaar. Op die dag zullen alle Chinese verenigingen hun eigen activiteiten houden.
Er zijn dit jaar geen artiesten uit het buitenland gehaald. In de voorstellingen zijn er niet alleen Chinese, maar ook van andere etnische groepen in Suriname opgenomen. Hiermee beoogt de organisatie aan te tonen dat de voorstellingen niet voor alleen Chinezen, maar de totale Surinaamse bevolking zijn. Ongeveer 162 jaar geleden kwam de eerste groep Chinezen naar Suriname. De ambassade heeft graag dat meer lokale jongeren weten over de geschiedenis en cultuur van de Chinezen. Het Chinese taalkantoor heeft een jaar lang samen met de Anton de kom Universiteit van Suriname gewerkt. In de nabije toekomst wordt er een instituut gevestigd op de universiteit. De bedoeling van dit instituut zal ten eerste de ontwikkeling op het gebied van taal zijn, ten tweede de culturele uitwisseling tussen Suriname en China. Ten derde zal door dit instituut de Surinaamse universiteit uitwisselingen kunnen hebben met Chinese universiteiten. Tegenwoordig zijn er ook veel diplomaten op de ambassade, die zich richten op de introductie van de Chinese cultuur in Suriname.
De ambassadeur hoopt dat bij de activiteiten van andere groepen in Suriname de Chinezen ook worden uitgenodigd, opdat die meer kunnen weten en leren van hen. Vorig jaar hebben bijkans 60 organisaties deelgenomen aan de viering van het Nieuwjaar. Dit jaar zijn er ongeveer 100 organisatie uitgenodigd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!