Rudolf Elias: “Geen idee wat olieprijs in 2016 zal doen”

Rudolf Elias
Rudolf Elias
Rudolf Elias, directeur van het staatsbedrijf Staatsolie Maatschappij NV, heeft voor 2016 nog geen vooruitzichten voor de wereldmarktprijzen van olie. Dit bleek uit zijn presentatie gehouden tijdens de conferentie van De Moederbond. Zijn presentatie ging over de ‘Olie-industrie in Suriname’. AVVS De Moederbond houdt een driedaagse conferentie in verband met zijn 65-jarig bestaan.
Elias gaf aan voor welke uitdagingen Staatsolie nu staat en waarvoor het staatsbedrijf gaat in 2016. Ondanks de belachelijk lage olieprijzen heeft Staatsolie buitenlandse investeerders bereid gevonden om offshore Suriname exploratieactiviteiten te ontplooien. Qua oliereserves zal Staatsolie voor de komende 100 jaren nog 100% blijven produceren. Als zaken succesvol aflopen, zal volgens Elias de productie van Suriname vertienvoudigd worden. “Dan praat je niet over 6 miljoen barrels op jaarbasis, maar 60 miljoen barrels. Dat kan een groot verschil uitmaken voor onze economie”, stelt Elias.
Wereldmarktprijs ligt onder kostprijs Staatsolie
De lage prijs van olie op de wereldmarkt is een probleem waar Staatolie vandaag de dag mee zit. De olieprijs is in de afgelopen jaren (vanaf 2013) consistent rond de $90 geweest. Eind 2015 begon te prijs te dalen. Men dacht de bodem bereikt was bij $35, omdat de prijs even weer steeg. Echter bleek die gedachte niet juist te zijn. Gisteren nog kreeg Staatsolie voor haar olie mix (de olie dat uit de grond van Saramacca wordt gehaald) $16,20. Dit is onder de kostprijs van Staatsolie. Wil Staatsolie goed blijven draaien, moet het bedrijf tenminste $19.50 ontvangen voor een barrel olie. Het bedrijf zelf kan het bij een prijs van $25 overleven. Wat de inkomsten van de staat aangaat, zijn er grote vraagtekens. Staatsolie heeft volgens Elias geen idee wat de olieprijs in 2016 zal doen. Er wordt gehoopt, zoals mensen in de wereld denken, dat de olieprijs in de tweede helft van het jaar behoorlijk zal aantrekken. De plannen zijn ook daarom ‘alles stil leggen en kijken naar wat er zal gebeuren’. “Als de olieprijs zal aantrekken, zullen wij onze plannen uitvoeren. Gebeurt dat niet, dan houden wij gewoon onze plannen aan, totdat we zien dat de prijzen structureel stijgen en wij goed adem kunnen halen. Wij kunnen weer lachen als de olieprijs $45 per barrel is. De overheid kan ook meelachen als het optrekt naar $85’, aldus Elias.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!