‘Pengel zou huilen bij het zien van situatie staatsfinanciën’

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Indien Johan Adolf Pengel, voormalig voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) nog in leven was zou hij, volgens de voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Chan Santokhi, huilen als hij zou kijken naar het ministerie van Financiën en om wat er gebeurd is met de staatsfinanciën. Niet alleen met betrekking tot de staatsfinanciën, maar ook als Pengel zou kijken naar de rechtsstaat en hoe die is uitgehold, het centrale gebouw van staatsbestuur waar het bestuur van het land op dit moment wankel is en naar de DNA waar er al twee weken niet vergaderd is en hoe de democratie onder druk staat. “Dit alles zou hem veel pijn doen”, zegt Santokhi. “Jopie Pengel heeft altijd strijd geleverd voor behoud van welzijn en welvaart van het volk. Samen met politieke broeder Jagernath Lachmon zijn zij het boegbeeld van de verbroederingspolitiek en hebben zij de basis gelegd voor een brede gedachte, waarbij politiek gevoerd moest worden met het weghalen van etnische spanningen en het brengen van maatschappelijke en politieke rust.” Santokhi is van mening dat met het herdenken van 100 jaar Adolf Pengel men een periode markeert in de geschiedenis van leiderschap en rechtsstaat. “Jopie Pengel en Jagernath Lachmon waren strijdmakers met verschillende politieke inzichten, die broederlijk naast elkaar hebben gestaan en die hebben laten zien dat met een gezamenlijke strijd er veel meer bereikt kan worden met het land als we elkaars verschillen ondergeschikt maken aan het groter staatsbelang”, aldus Santokhi.
Op 20 januari 2016 heeft bij het standbeeld van Johan Pengel een kranslegging plaatsgevonden ter herdenking van zijn 100ste geboortedag. In dit kader hebben de NPS en haar structuren een krans gelegd. Verder zijn er kransen gelegd door verschillende politieke partners, waaronder PL en DA’91, vertegenwoordigd door de voorzitters Paul Somohardjo en Angélique del Castillo. De VHP en Abop hebben een bloemstuk geplaatst. De partijen werden vertegenwoordigd door voorzitter Chan Santhoki en parlementariër Marinus Bee. Ook de familie van Pengel heeft een krans gezet en aanwezigen die daar behoefte aan hadden, mochten bloemen plaatsen.
NPS wil niet vernieuwen
Op deze belangrijke dag werd de redactie van Dagblad Suriname benaderd door enkele oud-NPS’ers, die aangaven dat er nog steeds geen verjonging wordt doorgevoerd binnen de partij. Dit, ondanks berichten vanuit de partij dat er verkiezingen worden gehouden en er verjonging zal worden doorgevoerd. Dit is een doorn in het oog van enkele NPS-leden uit de buurt Ephraimzegen. Een oud-NPS’er is van mening dat er geen vertrouwen blijkt te zijn in de jongere generatie politici binnen de groene partij. “De huidige voorzitter, Gregory Rusland, blijkt niet de omslag te kunnen maken binnen de partij om de stigmatisering van de partij als te zijn “oud” naar jong en verfrissend. Dit zal de uittreding van meer leden binnen de partij versterken. Rusland zal uiteindelijk de generaal zijn van een leger zonder soldaten”, aldus een oud-NPS’er.

error: Kopiëren mag niet!