Reeds 3 getuigen gehoord tegen Duiker en Vaseur

Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) tegen Willy Duiker en Kenneth Vaseur, ex-directieleden van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), vindt normaal voortgang. De rechter-commissaris heeft in dit stadium reeds drie van de vijftien getuigen in deze zaak gehoord. Dit zegt advocaat Raoul Lobo, een van de raadslieden van Duiker, aan Dagblad Suriname. Volgens Lobo kan hij in dit stadium nog niet veel zeggen over de verklaringen en wanneer deze zaak formeel op het bord van de kantonrechter verschijnt. Gezien het feit dat alle verdachten in deze megafraudezaak reeds op vrij voeten zijn, kan de rechter-commissaris gemakkelijk getuigen horen, zonder echt rekening te houden met een wettelijk fatale termijn, waarin verdachten hun zaken afgehandeld zouden moeten krijgen. Sinds de invrijheidstelling van Vaseur op 19 december is weinig tot niets over deze zaak gerept. Velen dachten dat deze zaak in de doofpot was beland.
Gvo niet opgeschort
Eerder had Irwin Kanhai, een van de raadslieden van Vaseur, aan de media laten weten dat het gvo, dat reeds begonnen was, geschorst was door de rechter-commissaris. Mensen die opgeroepen waren voor verhoor, zijn weer afgezegd. Kanhai zei dat niet alle stukken opgestuurd waren naar de advocaten. Op grond hiervan had de rechter-commissaris besloten het gvo te schorsen. Lobo zegt daar echter niets van te weten, omdat het gvo normaal wordt voortgezet. De rechter-commissaris vond een gvo op zijn plaats, omdat er teveel tegenstrijdige informatie aanwezig is. Ook Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, is in vroeg stadium op vrije voeten gesteld. Greenland zou samen met de aannemers, Superior Contracting en Olibis, het energiebedrijf voor miljoenen hebben opgelicht. Het rapport van de Centrale Landaccountant Dienst (Clad) constateerde grove onregelmatigheden in het uitgavenbeleid van zowel Duiker en Vaseur. Duiker had eerder aangegeven dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij dit statement via zijn andere advocaat, John Kraag, in. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten.
FR

error: Kopiëren mag niet!