Arnold Kruisland: ‘NDP heeft geen mensen met verstand’

‘NDP heeft geen mensen met verstand’, zegt oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland zonder enig aarzelen tegenover Dagblad Suriname. Het bewijs is het feit dat de NDP-regering, die voor de derde maal aanzit, een financiële wanorde en malaise heeft gemaakt met stijgende koersen en devaluatie van de Surinaamse munt. Kruisland zegt expliciet dat de NDP ‎vanaf de jaren ‘80 telkens wanneer zij aanzit, een financieel wanbeleid voert. ‘Omdat de NDP geen kader heeft, ze heeft geen mensen met verstand. NDP heeft alleen personen die aan zelfverrijking denken, hoe zij en hun familie snel rijk kunnen worden. Ze denken niet eens aan het besturen van het land.’
Eerst stomme dingen doen en dan vingerwijzingen
‘Dat er over en weer met verwijten worden geslingerd wanneer het beleid faalt, hier is de NDP-regering heel goed in. President Bouterse heeft deze tactiek de afgelopen regeringsperiode gehanteerd door te stellen dat zijn partners geen visie hadden, doelend op de PL en de Abop, die toen deel uitmaakten van de regering. ‎De PL werd niet lang erna eruit gezet. Na de verkiezing in 2015 werd de Abop-leider faliekant overgeslagen, terwijl hij stond te springen voor eventuele samenwerking met de NDP.
Hoefdraad moet eer aan zichzelf houden
De tactiek van Bouterse schijnt overgenomen te zijn door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die het financieel falend beleid in de schoenen schuift van zijn voorganger Andy Rusland. Volgens Kruisland is Hoefdraad kennelijk vergeten dat hijzelf aanzat als de governor van de Centrale Bank van Suriname en een salaris genoot van bijkans SRD 80.000. ‘Hoefdraad was de beheerder van de staatsfinanciën, hij diende beter te weten wat de consequenties zijn wanneer er meer uitgaven zijn dan inkomsten.’ Hoefdraad had ook de opdracht gegeven om bankbiljetten te laten drukken. Verwijten maken aan het adres van zijn voorganger, is volgens de oud-diplomaat allesbehalve collegiaal. ‘Dan moet je opdonderen.’ Kruisland herinnert eraan dat Hoefdraad als een geweldige econoom is binnengehaald om zitting te nemen op de stoel van de governor van de CBvS. En wanneer het financieel helemaal misgaat, schuift hij de schuld in de schoenen van de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland. ‘Dit siert Hoefdraad niet, hij moet de eer aan zichzelf houden.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!