NPS herdenkt geboortedag Pengel

NPS brengt eer aan partijoprichter Pengel.1De Nationale Partij Suriname (NPS) herdenkt vandaag de 100ste geboortedag van Johan ‘Jopie’ Adolf Pengel. Naast toespraken zullen er kransen gelegd worden bij het standbeeld van Pengel op het Onafhankelijkheidsplein. Het programma start om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. De partij stelt dat Pengel van volksjongen is uitgegroeid tot invloedrijke politicus. ‘Johan Adolf Pengel, meer bekend als ‘Jopie Pengel’, werd geboren op 20 januari 1916 en overleed op 5 juni 1970. Hij begon zijn carrière op heel eenvoudige wijze op het erf waar hij geboren is aan de Wanicastraat, thans de Johan Adolf Pengelstraat. ‘Zijn uitzonderlijke talenten als leider kwamen heel vroeg tot uiting door zijn opstelling onder andere als ‘advocaat van het erf’, waar hij vooral aan arme gezinnen juridisch advies gaf, maar ook oplossingen bood voor alledaagse problemen die aan hem voorgelegd werden. Jopie Pengel had daarnaast meerdere talenten…het was niet gemakkelijk hem te verslaan als dammer en schaker; hij was vele tegenspelers te slim af. Toch waren deze zaken slechts de voorloper voor de werkelijke bestemming van oom Jopie, zoals hij op jonge leeftijd liefkozend genoemd werd’, stelt de partij in een persbericht. Zijn volgende stap leidde naar de politiek en wel naar de Nationale Partij Suriname, waar hij lid werd voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 1949. Vooral in zijn politieke carrière heeft hij veel voor Suriname betekend. ‘Wij nodigen alle Surinamers, waaronder alle NPS’ers, uit om ode en eer te brengen aan deze grote Surinaamse zoon, vakbondsleider, Statenlid, minister, premier van Suriname en medegrondlegger van de ‘Verbroederingspolitiek’’, aldus de NPS.

error: Kopiëren mag niet!