Schaarste aan aardappelen en uien deze week

Aardappelen en uien zullen deze week in mindere hoeveelheden te zien zijn in de winkels. De oorzaak is tweeledig. Januari is qua verkoop van dit soort producten een slappe maand. De aanvoer van aardappelen en uien in januari is niet optimaal geweest. Importeurs stemmen onderling niet af voor er bestellingen worden geplaatst. Dit geldt zowel voor het teveel als het te weinig inkopen. Naar het schijnt rekenden de importeurs op elkaar, denkende dat de andere wel genoeg zal importeren, wat ertoe leidde dat er minder is geïmporteerd. De marktbehoefte aan aardappelen is ongeveer 5.000 balen en voor uien is dat ongeveer 3.000 balen per week. Er zijn ongeveer 3000 balen aardappelen en uien binnengehaald.
De laatste grote lading kwam op 23 december 2015 binnen. De lading van de importeurs komen allemaal in één boot. Voor aardappelen en uien zijn er ongeveer 10 spelers op de markt. De eerste lading voor 2016 is pas op 16 januari binnengekomen, terwijl het 10 januari binnen moest zijn. Volgens de leiding van Combe Markt was de lading van 16 januari maar en kleine hoeveelheid. De aansluitende boot daarop moest vandaag binnenvaren, maar zal hoogst waarschijnlijk vrijdag binnen zijn.
Als reden hiertoe wordt aangegeven dat er een probleem ontstond met de bemanning van de boot (technisch probleem) in Nederland. Ook Combe Markt heeft vanwege de verwachtingen in januari minder ingekocht. Radjen Ramsoedit, onderdirecteur Combe Markt, zegt dat er tegen 25/26 januari bij Combe Markt een normale aanvulling van aardappelen en uien te zien zal zijn. “Wij moeten deze week wel zien te overbruggen”, zegt Ramsoedit.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!