Advies zwangere vrouwen om niet te reizen vanwege Zika

Uit angst voor Zik1. 1
Suriname ook opgenomen in negatief reisadvies
De Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) heeft aanbevolen dat zwangere vrouwen liever niet moeten reizen naar landen en of eilanden waar het Zikavirus geconstateerd is. Er zijn onder andere 14 landen en gebieden gekenmerkt waar dit virus voorkomt waaronder Puerto Rico, Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala , Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname en Venezuela. De landen en gebieden genoemd door de CDC zijn gebieden waar de Zikavirusoverdracht is bevestigd. BOG-directeur Lesley Resida geeft aan dat het reisadvies gegeven helemaal logisch is en niet negatief is voor Suriname. “Natuurlijk als er bemerkt wordt dat er gevaar heerst gaat men zich uitspreken.” Volgens Resida is er slechts aangegeven waar het gevaar is. Verder ligt het aan de bezoekers oftewel toeristen zelf hoe zij zich beschermen indien zij zich naar genoemde landen waaronder Suriname willen reizen. “Wij hebben ook onze mensen geadviseerd in dit geval. In februari is het de carnavalmaand en velen komen in dit kader een spuitje halen. Je informeert de mensen met betrekking tot de gevaren en het ligt zelf aan de mensen om zich te beschermen.” Verder vindt de BOG-directeur niet dat dit invloed zal hebben op de toerismesector. “Als men goed geïnformeerd is, legt men gewoon de reis af”, aldus Resida. Inmiddels zijn in Nederland zes meldingen binnengekomen van besmettingen. Die waren allemaal afkomstig van reizigers uit Suriname.
De aanbeveling komt in de vorm van een “Niveau 2 reizen alert”, die een waarschuwing is om te zorgen voor verbeterde voorzorgsmaatregelen.” In de aankondiging zegt de CDC dat zwangere vrouwen vooral zou moeten overwegen hun reis naar één van deze landen liever uit te stellen. Indien uitstel onmogelijk is, moet men zich eerst aanmelden bij de arts of met andere zorgverleners te praten en strikt de stappen te volgen om muggenbeten te voorkomen. Ook vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, moeten overleggen met hun zorgverlener voordat zij op reis gaan naar deze gebieden. In Brazilië, waar het virus voorkomt en slechts zeven maanden geleden is ontdekt, zijn er al meer dan 1 miljoen gevallen van infecties geïdentificeerd en meer dan 3.500 gevallen van een zeldzame geboorteafwijking, microcefalie genoemd, geconstateerd. Deze afwijking zorgt ervoor dat baby’s geboren worden met een kleiner schedelomvang dan normaal en tast de hersenen aan.
De waarschuwing volgt na de geconstateerde dood van twee kinderen voor de geboorte en twee kinderen die na de geboorte zijn gestorven. Voor de twee voldragen zuigelingen kwam het Zikavirus voor in de hersenen. Genetische sequentieanalyse toonde dat het virus in de vier gevallen hetzelfde was als het Zikavirus dat nog circuleert in Brazilië. Alle vier moeders hebben gemeld, koorts en huiduitslag ervaren te hebben tijdens hun zwangerschap.
Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar het verband tussen de Zikabesmettingen en de geboorteafwijkingen. Zo bleek het virus voor te komen bij baby’s van moeders die eerder ziek waren geweest. Zolang het onderzoek loopt, adviseert CDC zwangeren of vrouwen die zwanger willen worden niet naar de gebieden te reizen waar het virus voorkomt. Er bestaan geen vaccins of medicijnen tegen het virus. Reizigers wordt aangeraden infectie te voorkomen door bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel. Onderzoekers uit verschillende landen zeggen dat besmette reizigers ook moet worden beschouwd als een risico voor hun land van herkomst, omdat het virusniveau in hun bloed hoog genoeg zou kunnen zijn om Zika terug te brengen naar de lokale muggen. Als gevolg daarvan brengen de 9,9 miljoen reizigers per jaar die vertrekken vanuit Brazilie, de ziekte met zich mee. De VS ontvangt 2,7 miljoen reizigers per jaar uit Brazilië, Italië 419.000; Frankrijk, 404.000 en China 84.000.

error: Kopiëren mag niet!